Primarul din Vorta se bazeazã pe banii europeni
Dacă bugetul comunei Vorţa nu este prea permisiv pentru realizarea unor investiţii necesare comunei, edilii locali fac tot posibilul să atragă fonduri europene, pentru demararea unor proiecte menite a îmbunătăţi condiţiile de trai ale locuitorilor satelor vorţene. Nu mai contează drumurile dese, stresul şi birocraţia excesivă, dacă rezultatul este pozitiv, motiv pentru care optimismul fiecărui proiect demarat are la bază experienţa precedentului.
Drumuri agricole modernizate…
Doar ce a fost declarat eligibil proiectul pe Măsura 322, în valoare de 2,5 milioane euro, vizând modernizarea drumurilor comunale şi a uliţelor satelor, înfiinţarea unui „after-school“ în reşedinţa de comună şi reeditarea festivalului „Primăvara vorţană”, că primarul din Vorţa, Radu Emil Bureană (foto), îşi încearcă norocul cu alte posibile investiţii, ce au la bază tot fondurile europene. Astfel, odată ce va începe noua sesiune, în 5 octombrie, administraţia va depune proiectul „Terenuri pentru exploataţii agricole“, pe Măsura 1.2.5., pentru drumurile agricole din Vorţa şi Coaja. Proiectul are o valoare de un milion de euro, iar în reuşita acestuia, primarul crede cu tărie: „Drumurile agricole necesită o atenţie deosebită. Fiind o principală activitate locală, agricultura a fost puţin neglijată din punct de vedere investiţional, ceea ce m-a determinat să găsesc unele soluţii de dezvoltare. Anii de criză şi bugetul local redus au constituit o piedică în acest sens. De aceea, ne-am pus toate speranţele în posibilitatea accesării de fonduri şi pe această ramură. Ce folos că avem drumuri agricole, dacă ne mişcăm greoi când le străbatem, indiferent de anotimp?!”, ne spune edilul şef al Vorţei.
…dar şi lăcaş de cult în renovare
În 2007, pe 31 decembrie, sărbătorirea Revelionului nu a fost una prea reuşită pentru locuitorii satului Coaja. Biserica lor de suflet a ars din temelii, din cauza unor defecţiuni la instalaţia electrică. De atunci, oamenii nu mai au o „biserică a lor’’, dar credinţa în Dumnezeu le-a oferit mereu convingerea că nu se va mai scurge mult timp şi vor avea iar un lăcaş sfânt, unde să-i mulţumească şi să se roage Celui de Sus.
„Am început această construcţie de la zero, efectiv din temelie. Pentru că biserica a ars îm totalitate. Am finalizat acoperişul, iar acum, suntem la partea de iluminat, însă, ne înfioară gândul că vom ajunge la amenajările interioare, la pictură sau la tot ceea ce ţine de interiorul ei. Nu mai avem bani. Cei primiţi de la Consiliul Judeţean, pe lângă puţinul din bugetul local, ne-au ajutat foarte mult, însă, acum ne punem problema cum am putea finaliza lăcaşul. De aceea, cu acest prilej, vreau să-i rog pe cei care, cu suflet mare şi cu credinţă, ne pot ajuta financiar, chiar şi în aceste vremuri grele, să o facă. Sunt convins că rugăciunile credincioşilor de aici nu vor fi puţine, drept răsplată. De trei ani, ne chinuim să le readucem biserica înapoi, dar banii s-au dovedit mereu o mare problemă’’, ne mărturiseşte Radu Emil Bureană.
Comuna Vorţa se numără printre aşezările al căror grad de sărăcie este unul ridicat, toată bogăţia de aici fiind dată de natură şi sufletele oamenilor. Însă, cu toate vremurile grele prin care au trecut şi trec, vorţenii nu şi-au pierdut bunătatea şi ospitalitatea.
SUCCES RADUCULE SORIN M.