Categories: Comunitate

Primarul din Zam, deocamdată, nu se plânge

Magdalena Şerban

Unii primari hunedoreni au noroc cu fondul forestier aflat în proprietatea administraţiei locale, alţii cu păşunile. La Zam, se găseşte câte puţin din amândouă. şi chiar dacă nu aduc mari averi la buget, pun umărul la închegarea acestuia.

Bani puţini de pe pădure şi păşuni
“Avem constituit un amenajament de 236 de hectare de pădure, aflat în paza Ocolului Silvic Dobra, iar în administrarea Ocolului Silvic Ilia mai avem 100 de hectare. Veniturile generate însă nu sunt foarte mari, ci undeva la câteva zeci de mii de lei pe an. Paza şi administrarea ne costă, anual, în jur la 12.000 de lei pentru contractul cu Ocolul Silvic Dobra şi aproximativ 5.000 de lei pentru cel cu Ocolul Silvic Ilia. Din venituri, ne asigurăm cheltuielile. Avem o regulă: oferim lemn de foc acelor persoane care nu au în proprietate fond forestier. Referitor la terenurile agricole, deţinem păşuni, 180 de hectare, care sunt toate închiriate (o păşune de 140 de hectare la Pojoga, iar pe Valea Almaşului, mai este o suprafaţă de 40 de hectare). În rest, mai avem aproximativ 500 de hectare de teren împădurit, adică neeligibil. Contractele de închiriere sunt vechi, încheiate pe cinci ani şi vor expira la anul”,  a precizat Sorin Nistor (foto), primarul din Zam.

N-au proiecte europene
E o vorbă a românului, conform căreia dacă te culci pe-o ureche, nu-ţi vine nimic de-a gata. Aşa că Sorin Nistor caută şi alte finanţări, pe lângă banii alocaţi. “De la Consiliul Judeţean am primit 250.000 de lei alocări bugetare pentru acest an. De asemenea, am mai primit bani şi de la Finanţe, în urma echilibrărilor bugetare. Veniturile noastre proprii ajung la 350.000 de lei, însemnând încasări din concesiuni, chirii, taxe, impozite, procente din amenzi etc. Ne vom descurca cu aceşti bani, dar nu am perspectivele unor investiţii majore. Din păcate, nici nu am moştenit proiecte europene, iar noi vom putea accesa abia din 2014 unele noi, axele de până acum fiind deja la final. Oricum, ne punem speranţe în GAL-ul Sargeţia, de care aparţinem. Aici urmează să depunem documentaţia necesară pentru asfaltarea unui drum de 800 de metri, în valoare de 48.000 de euro”, a mai arătat edilul-şef.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

18 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

23 de ore ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

23 de ore ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

24 de ore ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

24 de ore ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago