Actualitate

Primarul Florin Cazacu: Steagul României și al municipiului Brad a ajuns la 5.895 metri pe Vârful Uhuru, Kilimanjaro, Acoperișul Africii!

Primarul Bradului, Florin Cazacu și managerul Spitalului din municipiu, Ștefan Tiriteu, au cucerit vârful Kilimanjaro, într-o expediție formată din 19 români temerari.

Suportul psihic, vital
„Steagul cu îndemnul ardelenesc “No, gata? No, hai!” a fost dus pe Acoperișul Africii de Cazacu Florin și Stefan Tiriteu, după o ascensiune care a durat 6 zile. Deplasarea grupului format din 19 membri din România s-a făcut pe Ruta Machame, un traseu mai lung, ziua vâr­fului, 1 martie 2024, în­cepută la ora 2 noaptea, fiind extrem de epuizantă.
Lipsa oxigenului la altitudine și starea vremii sunt cele mai importante as­pecte care influențează major o ase­me­nea ascensiune extremă.
În momentele grele de pe parcursul expediției, suportul psihic oferit de mem­brii grupului a fost foarte impor­tant și a generat succesul întregii ac­țiuni! “Nu cucerești nicicând muntele. Nu te poți cuceri decât pe tine însuți” (James Whittaker)”, a scris edilul șef al Bradului pe pagina sa de Facebook.

Cel mai înalt din Africa
Masivul Kilimanjaro, cel mai înalt mun­te din Africa cu cei 5.895 de metri, este format din 3 mari stratovulcani inac­tivi. El nu este un munte în ade­vă­ratul sens al cuvântului, fiind un stra­to­vulcan gigantic care a început să se for­meze acum apro­xi­mativ 1 milion de ani în urmă. Există mai multe teorii cu privire la cum a dobândit acest nume. Una din­tre cele mai vehi­cu­late este cea a unui amestec de cuvinte în limbile Swahili (Kilima înseamnă mun­te) și KiChagga (Njaro ce se poate tra­duce drept alb sau albeață). Kilimanjaro se află în estul Africii, în Parcul Național Kilimanjaro. Kilimanjaro este format din trei conuri vulcanice: Kibo este vârful, Mawenzi la 5.149 și Shira la 3.962 de metri. În timp ce celelalte două forma­ți­uni vulcanice nu mai sunt active, ceea ce înseamnă că acestea au șanse foarte scă­zute să erupă din nou, Kibo se află doar în stare latentă astfel încât există posibi­li­tatea ca acesta să erupă din nou. (A.N.)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura