Sorina Popa
Edilul șef al municipiului Deva, Florin Oancea (foto), susține că a încercat reorganizarea primăriei, prin eliminarea salariaților care nu lucrează, dar s-a lovit de decizia magistraților care au suspendat hotărârea respectivă de consiliu local.
MESAGERUL HUNEDOREAN a aflat de la Florin Oancea care sunt planurile pentru 2022 și nu numai.
– Un oraș, ca să se dezvolte are nevoie să îi fie puse în valoare lucrurile care-l diferențiază. Centrul istoric este pentru municipiul Deva zona care îl diferențiază?
– Da, este unul dintre obiectivele principale de investiții, care va duce la schimbarea totală a imaginii centrului istoric din Deva. Nu este singurul obiectiv de investiții. Această investiție dă startulul lucrărilor importante din reședința de județ. Toate, în ansamblul lor, vor schimba fața municipiului.
– Un primar trebuie să-şi asume inclusiv situaţii de a genera nemulţumiri în rândul populaţiei, rolul unei primării nu este doar să dea vești bune. Mulți deveni sunt nemultumiți că au pornit șantiere în oraș. Cum ați reacționat în acest caz?
– Rolul unui primar este acela de a dezvolta un oraș. Orice investiție produce disconfort, la început. Îmi asum ca pe perioada derulării lucrărilor de investiții, lumea să fie nemulțumită. Însă, la finalizarea acestora, sunt convins că marea majoritate a oamenilor va aprecia efortul nostru.
– Cel mai important este curajul de a-ți asuma deciziile care duc la dezvoltare, nu cele populare? Pentru că, electoral, să ai curajul să deschizi multe șantiere poate fi considerat fatal.
– Miza mea este una singură: să transform municipiul Deva, astfel încât să devină unul dintre municipiile importante ale României. Nu gândesc electoral, ca primar. Întotdeauna, ca primar, am gândit administrativ, ce pot face ca să schimb fața acestui oraș în bine. Îmi asum criticile, nemulțumirile, iar după finalizarea lucrărilor devenii vor spune dacă sunt sau nu nemulțumiți de munca mea.
– De ce are nevoie un primar ca să se apuce de proiecte cu bătaie lungă?
– De curaj, de viziune, de vis, de credință.
– Cum caracterizați anul 2021 din punct de vedere al proiectelor de investiții și cum vreti să fie 2022?
– Anul 2021 a fost unul în care am demarat licitațiile pentru proiectele câștigate în anii trecuți. Anul 2022 este anul în care toată munca de trei ani se va transpune în fapte, în șantiere. În 2023 vom culege roadele muncii noastre.
– Ați anunțat imediat după ce ați câștigat alegerile locale că veți reorganiza aparatul primăriei, că faceți curățenie printre salariați, mulți angajați pe pile sau pe criterii de rudenie. Angajați de primarii dinaintea dvs. În plus, ați declarat că prin reorganizare faceți economie de 2 milioane euro pe an. Ce s-a întâmplat cu reorganizarea?
– Am făcut reorganizarea, am aprobat noua organigramă mult mai suplă, 168 de persoane mai puțin decât erau, iar în urma proceselor deschise de o parte dintre angajați, instanța de judecată a decis suspendarea hotărârii de consiliu local. Deși aceasta era perfect legală, iar oportunitatea deciziei mele a fost votată în CL Deva de toți aleșii. Deciziile judecătorilor nu le pot comenta. În aceste condiții, am trecut la planul B, prin care am căutat să eficientizez activitatea angajaților, prin monitorizarea lor de către șefii de compartimente. Scopul meu este de a avea o administrație publică locală îndreptată către cetățean și sunt convins că strădania mea va da rezultate într-un termen cât mai scurt.
– Un exemplu pe care îl urmați este cel al fostului primar Ilie Bolojan. El a dat afară în 6 luni de la preluarea mandatului de primar 30 la sută dintre angajați, deoarece aceștia nu munceau.
– Aceiași pași i-am parcurs și eu la Primăria Deva, ca și Ilie Bolojan. Însă, la Deva, instanța a suspendat hotărârea de CL privind reorganizarea instituției, iar la Oradea, nu.
STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…