Reprezentanţii Primăriei Deva şi-au propus să realizeze în viitorul apropiat un obiectiv ambiţios, prin care vor să creeze o reţea de piste pentru biciclişti, care să străbată întregul municipiu. Proiectul se intitulează „Deva – Primul VELO City din România” şi a fost prezentat, ieri, în cadrul unei întâlniri găzduite de Primăria Deva. Descrierile conceptului şi felul în care va putea fi implementat au fost susţinute de Patrick Seidler, fondatorul companiei Wilderness Trail Bikes (WTA) din SUA.
O reţea complexă de piste pentru biciclişti
Problemele cu care se confruntă societatea modernă, cauzate de creşterea nivelului de poluare, duc la căutarea de noi soluţii pentru a reduce acest fenomen. Îndemnurile militanţilor ecologişti de a folosi bicicleta pe post de vehicul, în detrimentul autoturismului, sunt din ce în ce mai sonore. Dacă în majoritatea statelor occidentale, populaţia a înţeles cât de important este acest mesaj şi au acţionat în consecinţă, în România sunt puţini cei care subscriu unor astfel de îndemnuri. Unul din motivele pentru care adepţii mersului pe bicicletă sunt puţini, este şi faptul că în oraşele din România, infrastructura pentru astfel de vehicule este precară sau, de regulă, absentă. Pentru a soluţiona această problemă, edilii Devei şi-au propus un plan pe principiul „totul sau nimic”. Ei vor să pună la punct o reţea de piste pentru biciclişti, aşa cum au unele oraşe din Olanda, care să străbată întreg municipiul, astfel încât, accesul cu bicicleta dintr-un punct în celălalt să fie rapid şi eficient. Iar proiectul, aşa cum a fost exemplificat, deocamdată în imagini grafice, este unul cu totul spectaculos.
Mai sănătos, mai economic, mai eficient
În cadrul evenimentului de prezentare, susţinut de americanul Patrick Seidler, au fost arătate nu doar beneficiile asupra mediului înconjurător a folosirii unui vehicul nepoluant, ci şi avantajele materiale sau beneficiile asupra sănătăţii. Iar una din devizele adepţilor mersului pe bicicletă, care au găsit rezolvarea la problemele globale referitoare la dezvoltare, transport, sănătate şi utilizarea eficientă a resurselor, este: „Cycle and recycle (trad. Pedalează şi reciclează)”.
„În cadrul acestei întâlniri am prezentat un concept pe care ne-am dori să-l realizăm. Încercăm să facem o asociere cu companii producătoare de biciclete, dar şi un parteneriat cu Primăria Sibiu, în vederea punerii în practică a acestor planuri. Ne dorim să construim piste de biciclete în toată Deva, fie ele chiar şi supraterane, astfel încât să facilităm accesul cu astfel de vehicule. De asemenea, am analizat posibilitatea de a realiza aceste căi pentru biciclete din fonduri europene”, a declarat Petru Mărginean, primarul Devei. La finalul întâlnirii, toţi participanţii, în frunte cu primarul, au urcat pe biciclete şi au făcut un tur al centrului vechi al Devei, pentru a demonstra că sunt şi ei adepţii mersului pe bicicletă.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
acum sa vedem daca se tine de aceasta mare Promisiune!?Sibiu e nr. 1 in piste de biciclete din tara. Legatura cu primaria Sibiu va fii benefica!
Se cheltuiesc banii aiurea , asa cum in cartierele din oras se scot pavelele si se pune un strat de nisip dupa care sunt puse la loc tot cele vechi,iar in acte probabil figureaza ca sunt noi ,Marginean primarul televizor este preocupat de buzunarul lui nu sa sprijine locuitori din oras .