Primarul Devei, Petru Mărginean (foto), a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă că, deşi unii vor, Complexul Aqualand nu va fi închis. Se ştie că mai multe familii care locuiesc în apropiere au acţionat Primăria Deva în judecată, pentru anularea autorizaţiei de mediu a acestui complex. Motivul pentru care acestea au dat primăria în judecată este că motorul de cogenerare de la Aqualand face prea mult zgomot. Sentinţa în acest caz este una definitivă şi irevocabilă, de anulare a autorizaţiei respective.
Are certificatul de urbanism
În aceste condiţii, primarul Devei a fost nevoit să caute soluţii, împreună cu echipa sa. „Am încercat şi am reuşit să identificăm soluţii pentru ca Aqualandul să funcţioneze în continuare. Nu am stat cu mâinile încrucişate. Nu dăm vina pe cei care au condus înainte de noi Primăria Deva, ci am găsit variantele bune. Ca primar, vă garantez că acest complex nu se va închide. Suntem acum în situaţia în care să vă spunem că Aqualandul a obţinut certificatul de urbanism. Ca atare, după asta, vor fi executate lucrări, pentru remedierea problemelor existente. Din măsurătorile efectuate aici, nu se înregistrează depăşiri ale normelor fonice admise. Unii dintre cei care locuiesc în apropiere susţin că li s-au crăpat casele din cauza motorului de cogenerare de la complex. Nu e adevărat”, a declarat Petru Mărginean, primarul municipiului Deva.
Panouri din oţel tratat
La rândul său, directorul tehnic al Primăriei Deva, Cosmin Vasile, a afirmat că soluţia identificată este una simplă, pentru ca zgomotul produs de motor să nu-i mai deranjeze pe vecini. „Vor fi montate în jurul motorului panouri înalte de 7-9 metri. Acestea vor fi din oţel tratat, la fel ca acelea de pe autostrăzi. În acest fel, se obţine o barieră fonică. Iar sub motor, vom monta un covor de cauciuc, pentru atenuarea vibraţiilor. De asemenea, motorului îi vom ataşa nişte filtre”, a declarat directorul tehnic al Primăriei Deva, Cosmin Vasile.
Directorul societăţii Aqualand, Irinel Faur, susţine că aceste lucrări care vor fi executate sunt necesare pentru obţinerea unei noi autorizaţii de mediu. „Avem nevoie de această retehnologizare. Autorizaţia de mediu nu a fost anulată pe motivul poluării fonice, ci din cauză că predecesorii noştri nu au avut avizul de mediu pentru această investiţie. Motorul de cogenerare trebuie să funcţioneze, pentru că vindem în sistem curentul electric produs şi ne putem achita cheltuielile. Pe lună, plătim facturi de 300.000 de lei”, a afirmat directorul Irinel Faur.
Primarul Petru Mărginean este de părere că ideea construcţiei complexului a fost una excelentă, însă lucrările au fost de mântuială. În weekend, la Complexul Aqualand Deva, vin peste 1.000 de persoane, iar media zilnică a celor care-i trec pragul este de câteva sute.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…