Actualitate

Primul pui de zimbru născut în libertate este băiat

07 puiul de zimbru din Armeniș (1)Maximilian Gânju

După o lungă perioadă de supraveghere de către rangerii care au în grijă turma de zimbrii din Armeniş, aceştia au putut stabili cu certitudine că primul pui de zimbru născut în libertate de Romaniţa, o femelă provenită de la rezervaţia din Haţeg, este mascul. Acum s-a lansat un concurs naţional on-line pentru a se găsi un nume puiului.

Aproape două săptămâni de zile au încercat rangerii să stabilească cu certitudine dacă puiul de zimbru născut în sălbăticie, în zona Armeniş, este mascul sau femelă. De fiecare dată când rangerii se apropiau de turma formată din 18 exemplare, Romaniţa, femela eliberată la Armeniş pentru repopularea pădurilor carpatine, devenea agitată şi-şi proteja puiul. În cele din urmă, cei doi rangeri care supraveghează turma pe tot parcursul procesului de sălbăticire al zimbrilor, au reuşit să vadă că este vorba de un băieţel. ”Cei doi rangeri de la Armeniş, Daniel Hurduzeu şi Matei Miculescu, au confirmat că noul venit pe lume în turma cea nou formată este băiat! Se zice că dacă primul din an este băiat, va aduce noroc! Ei bine, sunteţi pregătiţi să-i deveniţi naş? În câteva zile, o să înceapă concursul pentru numele lui! Primul pui de zimbru care s-a născut în România în stare de sălbăticie va avea un nume ce va fi ales de iubitori de animale din ţară în cadrul unui concurs care va fi organizat în acest scop pe o reţea de socializare”, a declarat Alexandru Bulacu, managerul proiectului privind repopularea pădurilor româneşti cu zimbri.

Se caută naşi pentru micuţul zimbru
Concursul debutează din această săptămână şi dacă s-ar respecta tradiţia, numele viţeluşului ar trebui să înceapă cu RO, indicativul ţării noastre. Cei care doresc să-i fie naş puiului de zimbru, primul născut după 200 de ani în sălbăticie în ţara noastră, pot participa la concursul lansat pe pagina de facebook a Rewilding România şi WWF România. În prezent, în zona de resălbăticire Măgura Zimbrilor Armeniş trăiesc 18 zimbri care au fost aduşi aici din mai multe rezervaţii europene, în cadrul unui proiect mai amplu de repopulare cu acest animal a Carpaţilor Meridionali. Proiectul este derulat de WWF-Romania şi Rewilding Europe.
Conform datelor organizaţiilor de mediu, în lume trăiesc aproximativ 5.000 de zimbri, dar numai 3.400 de exemplare sunt în cirezi libere sau în regim de semi-libertate. Zimbrul este cel mai mare animal sălbatic din Europa, greutatea unui mascul putând să ajungă până la 920 de kilograme, iar a unei femele până la 600 de kilograme. Un zimbru poate atinge o înălţime de doi metri şi trăieşte circa 28 de ani.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura