Prin proiectul stării de alertă, guvernanţii vor să aibă controlul tuturor spitalelor din ţară. Ca la noi, la nimeni! Ministerul cu numirile de manageri, administraţiile locale cu banii
Sorina Popa
Surprize, surprize în proiectul privind starea de alertă. Ceea ce anticipam, se pare că va deveni realitate. Guvernanţii vor să aibă controlul spitalelor, unităţi care sunt în subordinea consiliilor judeţene sau a primăriilor, dar care sunt date la o parte, pentru ca şefii din minister să-şi pună oamenii pe funcţii. Nimic nou sub soare, aşadar.
Iată ce spune proiectul respectiv:
„Pe durata stării de alertă Ministerul Sănătăţii coordonează organizarea şi funcţionarea tuturor unităţilor sanitare din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale şi exercită inclusiv atribuţia de numire, suspendare şi eliberare din funcţie a persoanelor care ocupă funcţii de conducere în cadrul acestor unităţi”, se arată în proiectul pe care guvernul îl trimite Parlamentului pentru vot, în ceea ce priveşte starea de alertă care ne paşte după 15 mai 2020.
„Noi suntem responsabili”
Costel Avram, administratorul public al judeţului, susţine că prerogativele preşedintelui Consiliului Judeţean, de a numi managerul unităţii medicale din subordine, revin după ce se încheie starea de urgenţă. „Dacă şi în starea de alertă tot ministerul numeşte conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă, vom respecta asta. Pentru că noi suntem responsabili! Iresponsabili sunt prefectul judeţului şi cei din jurul lui. Este o iresponsabilitate să pui manager un medic care a demisionat la greu, când a început să fie internaţi bolnavii cu COVID în spitalul din Deva şi director medical un doctor care şi-a furat soţia din carantină. Sunt sigur, însă, că proiectul stării de alertă nu va trece în Parlament. Opoziţia i-a întrebat acum pe miniştri cum au fost cheltuiţi banii în pandemie, nu cred că trece proiectul stării de alertă în varianta asta”, a declarat Costel Avram.
„Ne-am descurcat foarte bine”
În aceste condiţii, este clar că şefii puşi să conducă Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva vor fi menţinuţi pe poziţii şi după data de 15 mai, contrar celor spuse de Mircea Bobora, preşedintele Consiliului Judeţean, în subordinea căruia se află unitatea medicală deveană.
Şi, nu numai atât. Toţi managerii de spitale din judeţ riscă să fie schimbaţi din funcţie, dacă nu le place ceva celor care conduc ministerul de resort. Treaba e simplă ca bună ziua. Administraţiile locale plătesc salariile, medicamentele şi tot ceea ce mai este necesar pentru funcţionarea unităţilor medicale, iar ministrul Sănătăţii dă jos managerii şi numeşte alte persoane pe posturi. Situaţia era de înţeles pe perioada stării de urgenţă, vom vedea dacă este legală şi în starea de alertă.
Primarul din Hunedoara spune că nu comentează deciziile Ministerului Sănătăţii, dar „spitalul nostru s-a descurcat cel mai bine dintre unităţile din judeţ. Nu are de ce să fie schimbat din funcţie managerul”.
„Mi l-au dat cu o datorie de 17 miliarde de lei”
La rândul său, edilul şef din municipiul Orăştie, Ovidiu Bălan, care are în subordine spitalul din localitate, arată că „este o prostie să pună cei de la minister oamenii la conducerea spitalului. Nu e normal. Dacă vor să ia spitalele de la autorităţile locale, să le ia cu totul. Nu ei să numească managerii şi noi să dăm banii pentru funcţionare. La spitalul din Orăştie avem şapte proiecte în derulare. Când am preluat spitalul de la Ministerul Sănătăţii, l-am preluat cu o datorie de 17 miliarde de lei vechi”.
„Vor să-şi pună slugile credincioase”
Deputatul PSD Laurenţiu Nistor a declarat că „nu e de mirare ce vor să facă guvernanţii. Vor să-şi pună slugile credincioase ale lui Iohannis la conducerea spitalelor. Au demonstrat şi în judeţul Hunedoara ce vor să facă. Noi nu vom vota Ordonanţa pentru starea de alertă, proiectul acesteia. Vor să distrugă totul. În loc să includă aparatele de testare COVID în programul naţional, cele de la spitalele din Deva şi Hunedoara, ei schimbă managerii. Acest guvern este iresponsabil şi lucrează împotriva poporului român”.
„O măsură corectă”
Deputatul PNL Lucian Heiuş susţine că decizia ca Ministerul Sănătăţii să coordoneze spitalele din ţară în această perioadă este una bună. „Ca să putem trece de această perioadă dificilă mi se pare normal ca Ministerul Sănătăţii să coordoneze spitalele din întreaga ţară. Astfel, eficienţa actului medical creşte şi vom putea trece cu bine de pandemie. Deci, până sărim hopul acesta, este corect ca ministerul să coordoneze unităţile medicale”, a declarat Lucian Heiuş, deputat PNL de Hunedoara.
Suntem condusi de niste incompetenti inconstienti…
Disperare mare pe PSD-isti. Nu mai au control la hotiile din spital.
Foarte buna decizia ministerului.
S-a vazut unde a ajuns spitalul din Deva sub conducerea PSD-ista incompetenta.
Ati facut numiri politice la fiecare 6 luni si ati nenorocit spitalul.
Nistor, Bobora, Avram, doar niste hoti care au distrus tot ce au prins in judetul asta.
Unde-i marele Demeter care va facea jocurile in spital? S-a bagat in izolare si dupa si-a luat concediu ca sa nu vina la munca cand a fost greu.
Pai „ce vrea astia” de la PNL, sa nu ne mai punem specialisti nostri, cu masterate si doktorate la „fabricile de diplome” la distanta si dupa apelul bocancilor, sa nu mai palmam si noi un „ban gramada”, un shmen,o shpaga, un para’ndarat de 25%, nu de 10% ca Sorana care a fost data afara ca ne-a stricat „piatza”?!