Principalii lideri politici, absenţi de la Serbările Naţionale de la Ţebea
Serbările Naţionale de la Ţebea din acest an au fost marcate de o atmosferă plină de sobrietate. Au dat culoare evenimentului oamenii veniţi din toate colţurile ţării, îmbrăcaţi în costume tradiţionale şi veteranii de război, majoritatea lor aflaţi în pragul centenarului.
Circa 4.000 de participanţi
Comemorarea a 146 de ani de la trecerea în nefiinţă a Eroului Naţional Avram Iancu s-a desfăşurat în absenţa principalilor lideri politici ai momentului, precum preşedintele ţării, premierul sau preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului. Absenţe notabile s-au înregistrat şi în rândul politicienilor din judeţ. Ceremonia oficială a început cu onorul gărzii militare formată din ostaşi ai Batalionului Vânători de Munte Brad. A urmat serviciul religios oficiat de un sobor de preoţi, în frunte cu ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului şi PS Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei. În predica sa, ÎPS Ioan a evocat momente din viaţa lui Avram Iancu, cel care a schimbat soarta românilor din Ardeal şi datorită căruia în ”acest spaţiu se vorbeşte Limba română”.
În total, la mormântul Eroului Naţional Avram Iancu s-au strâns în jur de 4.000 de oameni, veniţi să cinstească memoria Crăişorului Munţilor. Din partea Guvernului, la eveniment au participat vicepremierul Paul Stănescu, ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, ministrul Educaţiei, Valentin Popa, şi ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia Intotero, parlamentari, lideri de partide politice şi reprezentanţi ai administraţiilor publice locale. Aflat pentru prima dată la Serbările Naţionale de la Ţebea, vicepremierul Paul Stănescu a declarat următoarele: ”Sincer să fiu, chiar am fost mişcat, ca om. Ceea ce se întâmplă în Ardeal în această zi de Sărbătoare Naţională cred că trebuie să fie de învăţătură pentru noi toţi. Pe toţi să ne unească, să gândim pozitiv, să fim cât mai uniţi (…). Asta ne-a îndemnat pe noi Avram Iancu şi asta ne-a spus.”
La Ţebea, pentru prima dată, la 101 ani
Tot pentru prima dată la Ţebea a fost şi Ştefan Gros, în vârstă de 101 ani, cunoscut ca fiind cel mai în vârstă angajat din România. ”Sunt pentru prima dată la Ţebea! Nu am cuvinte să vă pot spune cât mă simt de bine! Simt că am întinerit! De mulţi ani mi-o tot fost gândul să viu. După ce am trecut suta de ani, mi-o venit rândul să viu şi am venit. Simt că a crescut inima în mine, aşa mă simt de bine”, ne-a mărturisit centenarul. Deşi e mai bătrân decât Unirea, Moş Ştefan a arătat că simte bine pulsul societăţii şi că din punctul lui de vedere, în România ”e bine, dar nu pentru toţi”. ”România o văd acum cu picioarele la deal şi cu capul în pământ. Cine să fie vinovat? Într-o casă, capul e capul familiei. Peştele se împute tot de la cap”, a mai spus Moş Ştefan. Programul Serbărilor Naţionale de la Ţebea a continuat cu spectacolul de muzică folclorică, moderat de Iuliana Tudor şi transmis în direct pe televiziunea naţională.
Avram Iancu s-a născut în anul 1824 într-o familie de ţărani moţi înstăriţi şi a profesat ca avocat. A murit pe 10 septembrie 1872 în comuna Baia de Criş, judeţul Hunedoara, şi a fost înmormântat în Panteonul Moţilor de la Ţebea. Este considerat cel mai mare Erou Naţional al românilor din Transilvania, care a avut un rol determinant în afirmarea identităţii şi a drepturilor naţionale pe pământ strămoşesc.