Prințul moștenitor saudit a vorbit despre un proiect privind crearea unui oraș futurist numit NEOM, ce va avea o lungime de 170 km, fiind prevăzut cu doi zgârie-nori acoperiţi cu oglinzi.
Pa țărmul Mării Roșii
Centrul orașului NEOM este denumit „The Line” și constă în doi zgârie-nori înalți de 500 de metri, situați pe țărmul Mării Roșii. Proiectul de construcție al unui astfel de oraș a fost promovat de
liderul de facto al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, care vrea astfel să crească economia țării sale.
Primul anunț privind un astfel de plan a fost făcut în 2017, atunci când diverși arhitecți și economiști internaționali au negat că un astfel de proiect ar fi fezabil. La acel moment, NEOM era prezentat drept un „Sillicon Valley” la nivel regional, un centru al biotehnologiei şi al internetului, ce avea să cuprindă 26.500 de kilometri pătraţi.
Luni, 25 iulie 2022, prințul Arabiei Saudite a prezentat turnurile „The Line” alături de o viziune mult mai ambițioasă, orașul său fiind gândit în termenii utopici descriși în lucrările lui George Orwell. Despre orașul futurist, Mohammad bin Salman a spus că va fi „cel mai bun de locuit de pe întreaga planetă”.
Vorbește despre crize la nivel internațional
Acest oraș utopic ar veni să răspundă „crizelor de spaţii locuibile şi de mediu”, conform prințului saudit.Robert Mogielnicki, din cadrul Arab Gulf States Institute din Washington, a declarat că proiectul în cauză a căpătat mari proporții: „Conceptul a evoluat atât de mult de la crearea sa iniţială, încât este uneori dificil să îi stabileşti direcţia”. Este vorba despre circa 1 milion de locuitori ai orașului futurist numit NEOM.
Până în anul 2030, Mohammad bin Salman are în plan să atingă un prag de 1,2 milioane de locuitori ai orașului gândit de el, iar până în 2045, prințul Arabiei Saudite vrea să atingă un prag demografic de 9 milioane de locuitori, care va face din țara sa o putere economică mondială.
Arabia Saudită vrea să devină o mare putere economică
Pentru moment, la nivel național, obiectivul Arabiei Saudite este de a atinge un prag de 100 de milioane de locuitori în anul 2040, „aproape 30 de milioane de saudiţi şi 70 de milioane de străini”, ceea ce va reprezenta o creștere uriașă raportat la cei 34 de milioane de locuitori ai Arabiei Saudite. „Acesta este şi interesul principal al construirii oraşului NEOM: creşterea capacităţii demografice a Arabiei Saudite (…) Şi, întrucât vom face acest lucru pornind de la zero, de ce ar trebui să copiem oraşele obişnuite?”, a transmis prințul saudit. Proiectul saudiților prevede „urbanismul cu gravitaţie zero”, astfel că cele două turnuri late de 200 de metri vor trebui să combată extinderea urbană nocivă pentru mediul înconjurător, prin suprapunerea de locuinţe, şcoli şi parcuri, conform declarațiilor prințului saudit.
Orașul saudiților, condus în baza unei legislații proprii
Locuitorii orașului NEOM vor dispune de acces „la toate nevoile zilnice”, în cinci minute de mers pe jos, dar și facilități precum piste de schi în aer liber, dar şi „un tren de mare viteză, cu un traseu parcurs de la un capăt la altul al oraşului în 20 de minute”, conform unui comunicat dat publicității luni, 25 iulie. Mai mult, orașul utopic ar urma să fie condus în baza unei legislații interne proprii, care acum este în curs de a fi elaborată, iar autoritățile saudite au transmis că nu au de gând să ridice interdicţia privind consumul de alcool, care este în vigoare în Arabia Saudită, deja de mai mulți ani. Energia regenerabilă va fi utilizată exclusiv pentru alimentarea orașului, care va avea „un microclimat temperat pe întreaga durată a anului, cu o ventilaţie naturală”. Torbjorn Soltvedt, consultant în cadrul Verisk Maplecroft a transmis faptul că orașul va găzdui cea mai mare uzină de hidrogen verde din lume.
Costurile proiectului
„Însă fezabilitatea NEOM în întregul său nu este clară, ţinând cont de amploarea şi de costurile fără precedent ale acestui proiect”, a explicat Soltvedt.
În ce privește costurile unui astfel de proiect îndrăzneț, „prima fază” a sa, care se întinde până în anul 2030, ar avea un cost de 1.200 de miliarde de riazi saudiţi, echivalentul a aproximativ 319 miliarde de dolari. Banii ar urma să vină din subvenții de stat, din fonduri acordate de sectorul privat, dar și din listarea la bursă a oraşului NEOM, programată pentru anul 2024. „Cererea este mai greu de cumpărat, mai ales când le ceri oamenilor să participe la un experiment despre viaţa şi munca din viitor”, a conchis Robert Mogielnicki.
STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…