Priorităţile bugetare pentru 2018 sunt sănătatea, educaţia şi investiţiile
Proiectul bugetului de stat pe anul 2018 a monopolizat atenţia opiniei publice şi a generat o multitudine de analize şi polemici aprinse. Prognoza de la care s-a pornit în construirea lui este definită de o creştere economică de 5,5%, o inflaţie medie anuală de 3,1% şi un deficit bugetar estimat la 2,97% din PIB, cu încadrare în ţinta de deficit bugetar de sub 3% din Produsul Intern Brut, potrivit Tratatului de la Maastricht.
Dar dincolo de cifre, priorităţile bugetare ale guvernului pentru anul următor sunt sănătatea, educaţia şi investiţiile. Şi, din acest punct de vedere, bugetul sănătăţii va creşte cu 17% faţă de 2017, bugetul educaţiei va avea o creştere de 16% şi bugetul alocat investiţiilor va creşte cu 42%. De asemenea, proiectul de buget conţine tot pachetul de măsuri sociale asumat prin programul de guvernare.
Pe de altă parte, nu au fost neglijate nici domeniile apărării, siguranţei naţionale şi ordinii publice.
Guvernul României îşi respectă angajamentele luate în faţa aliaţilor şi alocă, pentru al doilea an consecutiv, 2% din PIB pentru apărare şi 53 milioane lei pentru majorarea capitalului operatorilor economici din industria de apărare. În plus, bugetul Ministerului Afacerilor Interne va fi de asemenea majorat cu 20,7% faţă de 2017, o măsură binevenită cu scopul de a îmbunătăţi siguranţa cetăţeanului şi de a preveni criminalitatea stradală. Cât de importante şi necesare sunt aceste măsuri o demonstrează şi recentul incident petrecut la metroul din Bucureşti.
Votul final pe bugetul de stat pentru anul 2018 va avea loc în data de 21 decembrie.
Viorel Sălan, senator PSD de Hunedoara