Pro România şi reconstrucţia sistemului constituţional, politic şi electoral
Un lucru este evident în aceste zile agitate pentru politică, dar şi pentru economia românească. Acela că acest guvern şi această coaliţie PSD-ALDE au greşit profund pe toate planurile şi vor plăti la vot! Nu există dubii, nu există opinie favorabilă lor în dezbaterile publice şi poziţiile populaţiei!
Având aceste certitudini, credem că ceea ce trebuie făcut, dincolo de criticile aduse din toate părţile şi încercările legitime de stopare a acestora, este să discutăm despre o alternativă de reconstrucţie a sistemului constituţional, politic/electoral, a sistemului administrativ al statului, a mecanismului de stimulare a economiei, a sistemului fiscal şi a celui social!
Pro România crede că bulversările recente ale economiei româneşti pot reprezenta un motiv de sancţionare a guvernului prin moţiune de cenzură. Dar atragem atenţia că o eventuală schimbare a guvernului nu este suficientă în lipsa unui proiect de reformă a sistemelor de care aminteam. Ce punem în loc?! Simpla schimbare a unor oameni politici care guvernează astăzi (cu o pregătire precară, din păcate), cu alţii care nu prezintă o alternativă cu certitudini pentru cei care vor să trăiască şi să muncească în ţara noastră nu funcţionează şi nu poate atrage sprijinul partidului nostru!
Pentru cei care sunt interesaţi într-o construcţie de perspectivă, propunem dezbateri ample în societatea românească pe teme fundamentale care se vor regăsi într-un program de guvernare responsabil şi realist. Aceste teme agreate la nivelul populaţiei pot reprezenta o bază de discuţie între toate partidele care gândesc în interesul societăţii româneşti, constituind astfel acea alternativă politică la dezastrul naţional creat de cei care conduc astăzi PSD şi ALDE.
Prima temă este reprezentată de modificarea Constituţiei! Per ansamblu, Constituţia României este bună – sunt însă necesare câteva corecturi în cel puţin următoarele privinţe:
– Desemnarea candidatului pentru funcţia de Prim Ministru;
– Modificarea cadrului general, astfel încât legislaţia electorală să stabilească toate procesele electorale într-un singur an, nu neapărat în aceeaşi zi (putem profita de anul 2024 care le cuprinde pe toate);
– Modificarea mandatelor pentru parlamentari, primari, preşedinţi de CJ la cinci ani, ca şi mandatul preşedintelui, sau reducerea tuturor mandatelor la patru ani.
În majoritatea ţărilor nu mai există partide care să obţină minimum 50 la sută din voturi. Primul ministru este propus de către partidul care are cel mai mare număr de voturi, iar dacă acesta nu poate face majoritate se merge la partidul de pe locul doi. Cu alte cuvinte, clarificăm prevederile constituţionale şi schimbăm procesul actual în care partidele trebuie să dovedească o majoritate înainte de desemnare.
Credem că este momentul să dăm cetăţenilor şi investitorilor predictibilitatea solicitată de atâta timp. Având alegerile într-un singur an şi mandate de cinci ani, putem să contăm că partidele/alianţa câştigătoare beneficiază de timp suficient să implementeze un program şi să vedem şi rezultatele. În egală măsură, dacă acestea sunt negative, cei care vin ulterior la conducere au timp suficient (cinci ani) să corecteze şi să implementeze lucruri corecte în economie.
De asemenea, pe fondul participării din ce în ce mai reduse la vot şi a dezvoltării tehnologice, cred că este momentul să vorbim de introducerea votului electronic şi – de ce nu – de introducerea votului de la 16 ani! Simplificarea procesului electoral poate atrage toate categoriile sociale la vot, iar securizarea acestuia cred că nu este decât un motiv nejustificat de respingere a acestui sistem. Emanciparea tinerilor este mult mai rapidă în secolul nostru, iar cointeresarea acestora de participare la construcţia viitorului lor este o obligaţie a oricărui politician!
Sunt doar câteva teme pe care Pro România le propune şi le-a fundamentat. Le lansăm în dezbatere publică şi considerăm că ele reprezintă o bază de discuţie pentru toate partidele parlamentare, în special pentru cele interesate de construcţia unei alternative serioase pe termen mediu şi lung!
Cerem, de asemenea, parlamentului, să activeze comisia de modificare a Constituţiei, locul ideal şi constituţional de dezbatere asupra acestor teme şi nu numai.
Nicolae Marius Sanfirişca,
liderul organizaţiei Pro România Hunedoara
Nu Constituția trebuie modificată, nu anii de mandat trebuie modifocați. Partidele trebuie să promoveze oameni nu aleatoriu, clientelar ci pe bază de competență. Nu e greu să fii, la județ, liderul unui partid. Greu este să te impui electoral. Așa că până nu obții voturile alegătorilor lasă teoria chibritului.
Dansul nu poate vorbi de reconstructie ! Doar de perpetuare de metehne ! 🙂 🙂