Mesagerul financiar-fiscal

Procedura de restituire a taxelor auto şi a timbrului de mediu

Posibilitatea de a solicita restituirea sumelor achitate cu titlu de taxă specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxă de poluare pentru autovehicule, taxă pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule este prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 52/2017 în vigoare din data de 7 iulie 2017.
Potrivit acestui act normativ, contribuabilii care au achitat taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule, şi care nu au beneficiat de restituire până la 7 august 2017, pot solicita restituirea acestora, precum şi a dobânzilor datorate pentru perioada cuprinsă între data perceperii şi data restituirii, prin cerere adresată ANAF, prin structurile de specialitate, inclusiv unităţile subordonate acesteia.
Prin excepţie, în situaţia achitării sumelor de către societăţile de leasing, solicitarea privind restituirea acestora se face de către proprietarii care au achiziţionat autovehiculele prin sistemul de leasing financiar.
La cererea de restituire se anexează:
• documentul doveditor al plăţii taxei, respectiv chitanţa fiscală/ordinul de plată şi extrasul de cont, după caz, care să ateste efectuarea plăţii acesteia (în original sau în copie);
• cartea de identitate a vehiculului;
• certificatul de înmatriculare (în copie).
Restituirea sumelor se realizează, în baza deciziilor emise de organul fiscal central competent, astfel:
• pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în perioada 1 ianuarie 2018 – 31 decembrie 2018;
• pentru timbrul de mediu pentru autovehicul, în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.
Hotărârile judecătoreşti definitive care au ca obiect restituirea taxelor auto/timbrului de mediu, pentru care la 7 august nu au fost emise decizii de soluţionare a cererii de restituire, precum şi cele care devin executorii după 31 august 2018 se aduc la îndeplinire potrivit dispoziţiilor stabilite de către instanţa judecătorească.
Sumele rămase de restituit, reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, pentru care au fost emise decizii de soluţionare a cererii de restituire până la 7 august 2017, se restituie, din oficiu, de organele emitente ale acestora, în termen de 120 de zile de la data intrării în vigoare a normelor metodologice de aplicare a ordonanţei de urgenţă.
Înainte ca proprietarii de maşini să poată depune cereri de restituire a fostelor taxe auto, mai trebuie parcurse două etape:
1. Ministerul Mediului şi Ministerul Finanţelor trebuie să aprobe prin ordin comun, până pe 22 august 2017, modelul de cerere utilizat pentru a solicita restituirea sumelor.
Art.9 din O.U.G. nr.52/2017 dispune: „În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ministrul mediului şi ministrul finanţelor publice aprobă, prin ordin comun, modelul de cerere prevăzut la art. 1 alin. (1).”
1. Ministerul Mediului şi Ministerul Finanţelor trebuie să stabilească prin ordin comun o procedură detaliată privind restituirea fostelor taxe auto până cel târziu în 6 octombrie 2017.
Art. 8 din O.U.G. nr. 52/2017 prevede: „În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ministrul mediului şi ministrul finanţelor publice aprobă prin ordin comun normele metodologice de aplicare a acesteia, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”.
În practică, vor exista următoarele situaţii:
1. Cazul persoanelor cărora nu le-a fost soluţionată cererea de restituire deja depusă. Cei care deja au depus în trecut cereri pentru restituirea fostelor taxe auto, dar care n-au fost soluţionate încă, îşi vor primi din oficiu sumele achitate, însă în maximum 120 de zile de la intrarea în vigoare a normelor pentru aplicarea O.U.G. nr. 52/2017.
2. Cazul persoanelor care au hotărâri judecătoreşti definitive de restituire a fostelor taxe auto, inclusiv cele ce vor deveni executorii după data de 31 august 2018. Dacă încă n-au fost soluţionate cererile de restituire înainte de 7 august 2017, hotărârile judecătoreşti trebuie rezolvate în condiţiile stabilite de judecători. Cu alte cuvinte, autorităţile trebuie să emită deciziile de restituire şi să returneze sumele prevăzute în aceste hotărâri judecătoreşti.
3. Cazul persoanelor care deja au început să recupereze sumele reprezentând taxe auto în tranşe anuale. Această situaţie nu este menţionată în ordonanţă, însă aceste persoane îşi primesc în continuare sumele, fără alte formalităţi suplimentare.

De reţinut: Începând cu data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 52/2017, orice procedură de executare silită se suspendă de drept până la finele perioadei de restituire a taxelor, respectiv 31 decembrie 2018 (pentru taxe) şi 31 martie 2019 (pentru timbrul de mediu).
Dreptul de a solicita restituirea sumelor reprezentând taxe auto şi timbru de mediu se naşte de la momentul intrării în vigoare a O.U.G. nr. 52/2017 indiferent când au fost percepute, iar cererile de restituire se vor putea depune doar până la data de 31 august 2018.

 

Rubrică susţinută de TVG Tax Audit srl Deva
Societate de consultanţă fiscală • Societate de audit financiar
email: [email protected]

One thought on “Procedura de restituire a taxelor auto şi a timbrului de mediu

  • What i don’t realize is actually how you’re not really a lot
    more well-liked than you may be now. You are so intelligent.

    You understand thus significantly in relation to this matter, made me
    individually consider it from a lot of various angles.
    Its like women and men don’t seem to be interested unless it’s
    one thing to do with Girl gaga! Your own stuffs nice.
    Always handle it up!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura