Procurorii anticorupţie au făcut ieri, mai multe percheziţii în Lupeni la locuinţa primarului localităţii, Cornel Resmeriţă, în Petroşani, la firma Consmin, dar şi în Haţeg, la Termogaz Company, firmă controlată de fratele afaceristului Adrian Gărdean.
Va explica legătura cu Elena Udrea
Procurorii DNA împreună cu trupele speciale ale Jandarmeriei au percheziţionat două locaţii din municipiul Lupeni, una dintre ele fiind casa primarului Cornel Resmeriţă, dar au făcut verificări şi la o locuinţă aflată în imediata vecinătate. După mai bine de trei ore, cât au durat percheziţiile, primarul Lupeniului a fost ridicat de acasă şi dus de procurori la sediul DNA-central, în Bucureşti, pentru audieri. Cornel Resmeriţă s-a abţinut de la declaraţii înainte de a fi băgat în duba jandarmilor, însă a spus că, la întoarcerea acasă, va explica legătura sa cu Elena Udrea şi Gala Bute, dosar anchetat de DNA şi în baza căruia edilul a fost dus la audieri. Procurorii anticorupţie au percheziţionat şi societăţile SC Termogaz Company din Haţeg, SC Rogard Coom Impex SRL din Haţeg, SC Consmin SA din Petroşani şi Last Time Studio SRL din Câmpina.
Legătura dintre Resmeriţă, Gărdean şi Gala Bute
Termogaz Company, firmă deţinută de rudele afaceristului Adrian Gărdean, a administrat în Lupeni domeniul schiabil, mai exact, a avut un contract de concesiune cu Primăria Lupeni pentru telegondola din Straja, instalaţie de transport pe cablu finanţată de Ministerul Dezvoltării în vremea când era condus de Elena Udrea. În baza unui contract de exclusivitate, firma lui Rudel Obreja, Europlus Computers SRL, a obţinut, prin negociere directă de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), condus la acel moment de Elena Udrea, un contract de 10.175.168 de lei, având ca obiect „Promovarea brandului turistic al României“. Potrivit procurorilor, omul de afaceri Adrian Gărdean, care controlează SC Termogaz Company SA, este suspectat că a transferat în contul SC Europlus Computers SRL sumele de 900.000 de lei, la 28 decembrie 2011 şi 2,1 milioane de lei, la 29 decembrie 2011. Pentru a justifica aceste plăţi, între cele două societăţi comerciale s-a încheiat un contract de publicitate având ca obiect prestarea de servicii cu ocazia galelor de box ce urmau să fie organizate de Obreja Rudel.
Procurorii au indicii puternice că această operaţiune a avut caracter fictiv, iar plăţile către societatea administrată de Obreja au fost efectuate la cererea reprezentanţilor MDRT şi au natura unui folos obţinut în schimbul atribuirii contractelor de achiziţie publică, având în vedere că Europlus Computers nu avea personal de specialitate şi nu avea experienţă în domeniul publicităţii; cifra anterioară de afaceri a Europlus Computers era nesemnificativă; serviciile nu sunt detaliate în contract şi nu s-au întocmit documente justificative pentru prestaţiile efectuate; plata a fost făcută integral în avans.
Potrivit stiripesurse.ro, caracterul fictiv al tranzacţiei dintre S.C. Termogaz Company S.A. şi S.C. Europlus Computers S.R.L. a fost constatat şi de reprezentanţii organelor fiscale, care au omis însă sesizarea organelor de urmărire penală, existând indicii că decizia a fost luată de către Vasile Rusan, funcţionar cu atribuţii de conducere în cadrul Administraţiei finanţelor Publice Hunedoara, în schimbul unor beneficii materiale primite de la Adrian Gărdean.
Implicarea primarului Resmeriţă
Pentru a obţine fondurile din care a plătit ulterior suma de 3.000.000 de lei către S.C. Europlus Computers S.R.L., S.C. Termogaz Company S.A. a beneficiat de un contract de achiziţie publică finanţat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Transporturilor atribuit cu încălcarea dispoziţiilor legale de către reprezentanţii MDRT, municipiului Lupeni. Valoarea contractului a fost supraevaluată, iar plata s-a realizat în baza unor înscrisuri falsificate, cu ajutorul unei finanţări alocate de către MDRT în regim de urgenţă, se arată în stiripe surse.ro.
Primăria Lupeni achiziţionase pentru Straja, servicii de proiectare având ca obiect realizarea reţelei de alimentare electrică a Staţiunii Straja, iar valoarea estimată a lucrărilor era de peste 8 milioane de lei inclusiv TVA. Însă, la 11.11.2011 s-a încheiat contractul de lucrări între Primăria municipiului Lupeni, reprezentată de primar, şi Termogaz Company, reprezentată de directorul Miron Lupulescu, având ca obiect actualizarea proiectului tehnic şi executarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică a Staţiunii Straja. Preţul negociat de părţi a fost de aproape 11 milioane de lei inclusiv TVA, iar durata prevăzută a fost de 12 luni. Contractul a fost semnat de către primarul Cornel Resmeriţă şi de directorul general Miron Lupulescu. La data de 14.11.2011, a fost emis ordinul de începere a lucrărilor, semnat de primarul Cornel Resmeriţă şi în aceeaşi zi, s-a realizat recepţia proiectului tehnic, iar câteva zile mai târziu s-a realizat şi recepţia lucrărilor de alimentare cu energie electrică. În realitate, lucrările au fost efectuate însă abia doi ani mai târziu şi finalizate.
La 13.12.2011 s-a încheiat un act adiţional la contractul de finanţare încheiat anterior între MDRT şi UAT municipiul Lupeni, care avea ca obiect lucrările de dezvoltare a staţiunii Straja. Prin actul adiţional s-a alocat suplimentar din bugetul MDRT suma de 12 milioane lei.
La 14.12.2011, municipiul Lupeni a transmis documentele justificative şi a solicitat efectuarea plăţii, iar MDRT a efectuat plata în contul de trezorerie al municipiului Lupeni după doar două zile. La 21.12.2011 Municipiul Lupeni a transferat suma de 12 milioane lei în contul trezorerie al Termogaz Company, conform contractului având ca obiect actualizarea proiectului tehnic şi executarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică a Staţiunii turistice Straja. La 27.12.2011, Termogaz a transferat aceste sume din contul de trezorerie în conturile curente, iar în zilele de 28 şi 29.12.2011 a realizat două plăţi în valoare totală de 3.000.000 lei către S.C. Europlus Computers S.R.L.
Direcţia Naţională Anticorupţie arată, într-un comunicat de presă, că în această cauză se fac cercetări care vizează săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, în cadrul unor proceduri de achiziţie, prin programe finanţate din fonduri publice şi din fonduri europene.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…