Procurorii DNA au disjuns cercetările faţă de Cornel Resmeriţă, fraţii Gărdean şi Dragoş Botoroagă
Procurorii anticorupţie au dispus, ieri, disjungerea cauzei din dosarul „Gala Bute” şi continuarea cercetărilor faţă de inculpaţii Cornel Resmeriţă (foto stânga) şi Cristofor Alin Condoiu pentru infracţiunile de abuz în serviciu, şi faţă de inculpaţii Adrian Gărdean (foto dreapta), Miron Dorel Gărdean şi Miron Lupulescu pentru infracţiunile de dare de mită şi instigare la abuz în serviciu.
Mita era de 10 la sută din plăţile efectuate
Conform sursei citate, Udrea a primit, în cursul anului 2010, în mod indirect, pentru sine şi pentru altul, prin intermediul lui Ştefan Lungu, fostul său consilier personal, foloase materiale de la Adrian Gărdean şi Miron Gărdean, pentru a asigura finanţarea la timp a unor contracte de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. cu mai multe unităţi administrativ teritoriale în cadrul programului „Schi pentru România“.
Astfel, la datele de 24 august 2010 şi 20 decembrie 2010, mituitorii au dispus transferul sumei totale de 695.367,06 lei în patrimoniul unei societăţi controlate de inculpatul Ştefan Lungu, prin intermediul mai multor contracte fictive de achiziţie, suma reprezentând 10 la sută din valoarea plăţilor efectuate de minister către UAT Cavnic şi UAT Borsec în contul lucrărilor efectuate de S.C. Termogaz Company S.A.
Potrivit DNA, Ştefan Lungu a folosit o parte din banii astfel obţinuţi, la cererea ministrului, pentru plata unor servicii de publicitate şi de monitorizare a mediului online de care au beneficiat inculpata şi Organizaţia Bucureşti a unui partid (n.r. PDL).
Se plătea în numerar sau prin contracte fictive
De asemenea, în perioada 2010-2011, ministrul Elena Udrea, împreună cu Ana-Maria Topoliceanu, directorul Companiei Naţionale de Investiţii, au primit o sumă de aproximativ 300.000 lei de la Botoroagă Dragoş Marius, administratorul S.C. Consmin S.A. Petroşani, pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menţionată în baza contractelor încheiate cu Compania Naţională de Investiţii.
„Astfel, după ce Compania Naţională de Investiţii realiza plăţile către S.C. Consmin S.A. Petroşani pentru lucrările efectuate, Botoroagă Dragoş Marius dispunea transferul a 10 la sută din suma încasată către societatea controlată de Lungu Ştefan, S.C. Last Time Studio S.R.L., în baza unor contracte de consultanţă fictive. În acest mod, s-au realizat cinci plăţi, în valoare totală de 335.486 lei. La rândul său, Lungu Ştefan dădea banii primiţi lui Breazu Liberiu Tudor (n.r. administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea), persoană apropiată atât de Udrea Elena Gabriela, cât şi de Topoliceanu Ana Maria. Plăţile se realizau fie în numerar, fie prin intermediul societăţii S.C. Ekaton Consulting S.R.L., administrată de Breazu Liberiu Tudor, în baza altor contracte fictive de consultanţă. În acest mod, s-au realizat patru transferuri bancare în valoare totală de 209.762 lei şi o plată în numerar de aproximativ 90.000 lei“, arată procurorii.
Anchetatorii spun că o parte din aceste sume au fost înmânate în numerar Anei Maria Topoliceanu, care le-a predat la rândul său Elenei Udrea, iar diferenţa a fost folosită pentru a plăti diverse cheltuieli ale fostului ministru sau ale organizaţiei Bucureşti a unui partid (n.r. PDL).
Totodată, Udrea a cerut şi primit în anul 2011, de la Adrian Gărdean, foloase materiale în valoare de 10 la sută din plăţile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. şi S.C. Kranz Eurocenter S.R.L., în schimbul garanţiei că finanţările vor fi aprobate la timp.
„În data de 6 octombrie 2011, Gărdean Adrian a remis suma de 900.000 euro în numerar lui Nastasia Gheorghe (n.r. fost secretar general al MDRT), în contul încasărilor care urmau să fie realizate de S.C. Termogaz Company S.A. şi de S.C. Kranz Eurocenter S.R.L. din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. (…) Suma de 900.000 euro a fost predată de Nastasia Gheorghe ministrului Udrea Elena Gabriela“, mai spun procurorii.