Actualitate

Prof. dr. Gheorghe Firczak mai pune o piatră de temelie la cultura hunedoreană și națională. Lansare de carte, la Țebea: AVRAM IANCU – CARACTERUL EUROPEAN AL REVOLUȚIEI ROMÂNE DIN 1848-1849

Magdalena Șerban

În contextul special, în care a fost de­cretat prin lege ca 2024 să fie anul Avram Iancu, marcându-se două se­cole de la nașterea Crăișorului Mun­ților, și la o săptămână distanță de Ser­bările de la Țebea, la căminul cultural din localitate, unul dintre cei mai apreciați istorici hunedoreni, dr. Gheorghe Firczak, a ales să-și lanseze cartea pe care dr. Dorin Petresc o ca­racterizează a fi ,,o lucrare ce inte­grează și înscrie mișcarea revoluțio­na­ră pașoptistă românească în curen­tul revoluționar de la 1848, în Europa“. Iar ca manifestarea să fie și mai apar­te, cartea e însoțită de DVD. Toți cei prezenți au primit, gratuit, câte un exemplar al volumului, cu autograful autorului. Și nu au fost deloc puțini.

Omagiu, prilejuit de bicentenar
Evenimentul a primit salutul depu­ta­tului UCRR – Iulius Marian Firczak, a Secretarului de Stat din Ministerul Muncii și Solidarității Sociale – Francisc Oscar Gal, a primarului din Baia de Criș – Liviu Mihaiu Gorcea, unul dintre pro­motorii portului tradițional și al valorilor autohtone, dr. Ioan Dorin Petrui – Prim Vicepreședintele AJRRUEM Hunedoara, a istoricului dr. Dorin Petresc, a îndră­gitei profesoare de istorie care a în­dru­mat multe personalități ale județului în îmbrățișarea acestui domeniu-etalon pentru poporul român – Viorica Igelsky și a directorului TMT Media Inter­na­țional – Valentin Popescu. ,, De-a lungul timpului, am participat cu domnul prof. dr. Gheorghe Firczak la multe activități și asta mi-a dat ocazia să învăț foarte multe lucruri de la dânsul. (…) Nu pot decât să-i mulțumesc, să-i spun sănă­tate și să-i urez putere și mult timp bun pentru a scrie și a promova istoria. Succes, în continuare“, a transmis Se­cretarul de Stat din Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Francisc-Oscar Gal, care este și vicepreședinte al Uniunii Cul­turale a Rutenilor din România (UCRR).

Cinstim spiritualitatea românească
,,Este a doua oară în această săptă­mână când sunt la Țebea, bucurându-mă acest lucru. La Serbări am fost pre­zent pentru a depune o coroană din par­tea grupului parlamentar al mino­ri­tăților naționale, iar astăzi (n.r. sâm­bătă), cu prilejul lansării cărții și al săr­bă­toririi bicentenarului nașterii Crăișorului Mun­ților. Este foarte impor­tant pentru toate minoritățile etnice din Transilvania tot ceea ce s-a întâmplat atunci, la 1848. Toate idealurile pentru care Avram Iancu a luptat nu doar pentru românii din Transilvania, așa cum menționam, ci pentru națiunile din Imperiul Habs­burgic. Acele idealuri sunt și astăzi valabile și trebuie să luptăm pentru ele. Sunt fundația Uniunii Europene: liber­tate, egalitate pentru toată lumea. Libertate de circulație, de exprimare și, bineînțeles, bunăstare și pace. Astăzi, Europa are deja trecuți 80 de ani de pace și bunăstare, dar nu se află în cel mai bun moment al său. De aceea este foarte important să amintim, pe orice cale putem, care sunt aceste idealuri, de când oamenii luptă pentru ele și că trebuie să luptăm, în continuare, pentru a putea păstra pacea și a aduce bună­starea cetățenilor europeni și, bine­în­țe­les, ai țării noastre“, a fost mesajul de­pu­tatului UCRR – Iulius Marian Firczak.

OM și DOMN
Fosta profesoară de istorie a auto­rului, Viorica Igelsky, le-a vorbit celor pre­zenți despre importanța cărții lan­sate, oglindindu-l pe elevul său ca pe unul ,,foarte bun la învățătură, dovedind atracție, talent și un har deosebit spre istorie“. De asemenea, i-a apreciat stima cu care a menținut legătura cu foștii săi profesori, care la rândul lor manifestă același respect pentru dr. Gheorghe Firczak, fost deputat în legis­laturile din perioada 2000-2016, din partea Uniunii Culturale a Rutenilor din România (UCRR). Aceasta a sub­liniat că dincolo de aspectele ce țin de partea profesională, unul absolut defini­toriu e reprezentat de omenia sa. ,,A dat dovadă de un înalt spirit civic, sprijinindu-i pe cei care au nevoie de ajutor, oricând, cu oricât de mult sau puțin a putut. I-a sprijinit pe cei care au fost inundați, în diferite zone ale țării, a organizat o acțiune de strângere de ajutoare, a organizat tabere de copii, unde a primit și copii orfani, iar pentru acestea merită felicitat. A fi domn e o întâmplare, a fi om e lucru mare. Domnul profesor dr. Gheorghe Firczak este și OM, și DOMN“, a mai arătat pro­fesoara de istorie.

Patriotism și foclor, pentru emoții profunde
,,Astăzi este o sărbătoare creștină semnificativă: Înălțarea Sfintei Cruci. Totodată, îl omagiem pe Avram Iancu, erou al românilor de pretutindeni. Ideile și faptele sale sunt prezente și azi în spiritualitatea românească, în conș­ti­in­ța națiunii noastre. Pentru noi, este o cinste și o datorie de onoare să ne ex­primăm respectul și recunoștința față de cel supranumit Crăișorul Munților“, a punctat prof. dr. Gheorghe Firczak. Acțiunea s-a încheiat cum nu se putea mai emoționant, grupul folcloric al cărui solistă e Teodora Petruț aducând în sufletul publicului sentimentul patrio­­tic, mândria de fi onorați să ne cinstim eroii și de a ne omagia simbolurile na­­ționale. Momentul a fost urmat de unul folcloric, la fel de intens, vocea artistei fiind una menită să atingă ceea ce avem mai de preț: inima. Întregul eve­niment a avut o notă aparte.

Această prezentare necesită JavaScript.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura