Profesorii navetişti de la Şcoala Gimnazială Ohaba, la mâna autorităţilor locale
Profesorii navetişti de la Şcoala Gimnazială Ohaba sunt nevoiţi să meargă la muncă pe cheltuială proprie. Asta, pentru că Primăria comunei Lăpugiu de Jos nu le-a decontat banii pentru navetă pentru şapte luni, în unele cazuri, în altele pentru trei sau patru luni. Ajunşi la limita răbdării şi conştienţi că singura cale de a-şi recupera banii este un proces în instanţă, care ar dura aproape 12 luni, profesorii respectivi ne-au contactat pentru a ne relata problemele cu care se confruntă, cerându-ne ajutorul.
În fiecare an, aceeaşi problemă
Potrivit unuia dintre dascălii care fac naveta la Ohaba, din luna decembrie 2015 nu i-a fost decontat nici un leu pentru cheltuielile cu deplasările. Timp în care, zilnic a parcurs peste 100 de kilometri cu autoturismul personal şi cu autobuzul, iar suma pe care i-o datorează Primăria Lăpugiu de Jos depăşeşte 2.500 de lei. „Nu este primul an în care autorităţile locale ale comunei refuză să-mi deconteze banii pentru transportul la şi de la locul de muncă. Şi anul trecut m-am confruntat cu aceeaşi situaţie. Împreună cu o colegă am acţionat primăria în judecată. După prima înfăţişare am ajuns la o mediere cu autorităţile locale din Lăpugiu de Jos, care ne-au solicitat retragerea acţiunii din instanţă, fiind de acord să ne plătească sumele datorate. Atunci, datoria lor se ridica, doar în cazul meu, la peste 4.000 de lei”, ne-a declarat unul dintre profesorii navetişti.
De două ori banii pentru aceleaşi cheltuieli?
Contactat pentru a afla de ce Primăria Lăpugiu de Sus nu le decontează profesorilor cheltuielile cu naveta, primarul comunei, Alin Chiorean, ne-a spus că va prevede banii necesari la rectifitcarea bugetară pe care o va face în august. După care a afirmat că a alocat banii necesari la începutul anului şcolar 2015-2016, iar conducerea şcolii i-a cheltuit după bunul plac (?!). De parcă ar putea autorităţile locale să aloce de două ori bani pentru aceeaşi cheltuială, fapt pe care primarul din Lăpugiu de Jos se pare că nu-l cunoaşte. „Noi le dăm banii la începutul anului şcolar, iar ei trebuie să şi-i gospodărească. Anul trecut le-am alocat 45.000 de lei pentru cheltuieli materiale, aici fiind incluse sumele necesare transportului elevilor şi pentru naveta profesorilor. Contabila şi directorul şcolii gestionează banii cum ştiu ele. În septembrie li se alocă banii pentru 2016-2017”, a declarat Alin Chiorean.
„Nu am primit nimic”
Aşadar, din cele spuse de primarul din Lăpugiu de Jos, conducerea şcolii este responsabilă de datoriile acumulate faţă de profesorii navetişti. Fapt care a fost negat de directorul Şcolii Gimnaziale Ohaba, Lelica Goleşie, care a fost chemată cu documente cu tot la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Hunedoara pentru a da explicaţii. „În luna august, primăria ne-a promis că va aloca banii pentru naveta profesorilor. Sunt trei cadre didactice către care avem datorii. Am solicitat de mai multe ori Primăriei Lăpugiu de Jos banii pentru acest lucru, dar până acum nu i-am primit. Ni s-a promis că se vor aloca. Am extrasul de cont de la trezorerie cu care pot demonstra că nu au fost viraţi banii solicitaţi, toate documentele le-am prezentat la IŞJ”, a explicat directorul Şcolii Gimnaziale Ohaba.
Dincolo de promisiunile şi declaraţiile contradictorii ale celor de la Lăpugiu de Jos, profesorii care se confruntă cu probleme de acest gen au un sprijin sigur în Sindicatul Învăţământului Preuniversitar (SIP) Hunedoara. Potrivit preşedintelui sindicatului, profesorul Paul Rusu, cadrelor didactice cărora nu li se decontează banii pentru navetă le este asigurat suportul juridic necesar, astfel încât să acţioneze autorităţile locale în judecată pentru a-şi recupera datoriile. Acesta a mai spus că situaţii similare sunt în mai multe şcoli din judeţ, din localităţi precum Lupeni, Simeria, Hunedoara, Crişcior, Baru, Pui ş.a.