Programele Ministerului Educaţiei – învăţământul dual, noi prevederi pentru intership, „Şcoala pentru toţi”
Pentru anul şcolar 2017-2018 au fost adoptate o serie de măsuri care au venit în sprijinul procesului educaţional. Astfel, au fost înfiinţate 106 clase de învăţământ dual; au fost finalizate 46 de grădiniţe şi 24 de şcoli; au fost introduse disciplinele ”educaţie tehnologică” şi ”educaţie economică” în noile programe şcolare; în cadrul programului ”şcoala pentru toţi” au fost acceptate spre finanţare 62 de proiecte în valoare totală de 82 de milioane de euro; în alte 100 de şcoli s-a extins programul ”Masă caldă”, incluzând şi programe de tip ”Afterschool”; a crescut de 2,5 ori fondul de burse pentru studenţi, de la 83 lei/lună la 201 lei/lună.
De asemenea, a fost reglementată ucenicia şi stagiatura prin plata a 1.125 lei/lună/ucenic, pe o perioadă de până la trei ani, precum şi plata a 1.350 lei/lună/stagiar, pe o perioadă de şase luni. Adoptarea legii intership-ului a venit şi ea în sprijinul tinerilor. Potrivit acestei legi, tinerii de cel puţin 16 ani vor putea lucra pentru firme sau entităţi publice în baza unor contracte de stagiu de practică şi vor avea dreptul la o indemnizaţie lunară de cel puţin jumătate din valoarea salariului minim brut.
Şi în judeţul Hunedoara, s-au făcut paşi în privinţa corelării între şcolile profesionale şi cererea agenţilor economici, mai ales în contextul în care România este pe locul al treilea, în regiune, după dificultatea de a găsi forţă calificată de muncă.
Învăţământul profesional şi tehnic hunedorean funcţionează pe trei paliere, respectiv: învăţământul tehnologic liceal, învăţământul profesional (învăţământul profesional şi învăţământul dual) şi învăţământul postliceal, cu un total de 21 de licee cu profil tehnologic.
În cele 21 de licee învaţă o meserie 10.245 elevi şi sunt acoperite 17 domenii de pregătire de bază din cele 18 existente în nomenclatorul calificărilor profesionale, pentru nu mai puţin de 60 calificări profesionale.
Elevii înscrişi în învăţământul profesional, în nu mai puţin de 18 licee cu învăţământ cu profil tehnologic, beneficiază de bursă profesională lunară în valoare de 200 de lei, iar după finalizarea studiilor pot obţine certificate de calificare profesională recunoscute în Europa.
Este foarte important ca elevii noştri să aibă parte de îndrumare de calitate şi, la finalizarea cursurilor, de un loc de muncă stabil şi bine plătit. Şi, dincolo de orice, nu trebuie să uităm că educaţia fără implicare rămâne o simplă linie de asamblare.
Natalia-Elena Intotero,
deputat PSD de Hunedoara
Dar ceva invatamant dual cu Risteiu nu facem? Acolo cum stam cu programa, doamna Nati? Mai ales ca sunt implicati toti “factorii”. Inclusiv mediul privat, respectiv sotia. Tz tz tz
Asta nu-i aia de si-o trage cu primarul de la Simeria? De io prins si nevasta aluia si o iesit scandalul cat casa.
Sunteti cam in urma cu stirile Radio Sant. Lucrurile au evoluat mult.
Scoala pentru toti in cheie PSD se traduce: Scoala pentru hoti.
Hai, la gara !!!!!!!!!!1
Știați că…celebrul proiect de lege al deputatului Cristian Rădulescu a fost semnat de Natalia Elena Intotero și Ilie Toma. CINSTE LOR, CINSTE LOR, CINSTE HUNEDORENILOR !