Zilele trecute, reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Hunedoara au avut o întâlnire cu 30 de fermieri-legumicultori, în scopul informării acestora asupra reînceperii programului guvernamental destinat exploataţiilor din spaţiile protejate (sere, solarii) prin care producătorilor de tomate li se oferă un sprijin financiar anual în cuantum de 3.000 de euro, sumă obţinută prin Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
„Subvenţia pentru cultura de tomate în spaţii protejate a rămas valabilă şi în 2019. Valoarea ei se situează la nivelul celei practicate în 2017 şi 2018, iar de acest program se poate beneficia anual. Anunţ producătorii de tomate din judeţ că pot veni să se înscrie la sediul nostru situat în Deva, str. 22 Decembrie, până în 15 martie. Le amintesc că pentru a fi eligibili trebuie să îndeplinească nişte condiţii obligatorii. În primul rând, să deţină în proprietate sau în folosinţă un minimum de 1.000 de metri pătraţi de solarii sau sere, făcând dovada suprafeţei printr-o adeverinţă de la Registrul Agicol. Cei care au firmă trebuie să aducă o copie după certificatul fiscal şi un extras de cont curent, iar persoanele fizice trebuie să aibă atestat de producător. Pentru a implementa cerinţele din program, e obligatoriu să înregistreze o producţie de două kilograme de tomate pe metrul pătrat cultivat şi să valorifice o cantitate de tomate de 2.000 kg, dovedită cu documente justificative, până în 31 mai, sau de la 1 noiembrie până în 20 decembrie, inclusiv. În cazul societăţilor, cantitatea comercializată se justifică prin facturi, chitanţe şi ordine de plată, iar în cel al persoanelor fizice, prin carnetul de comercializare. Cuantumul sprijinului financiar care se acordă este de 3.000 de euro. De asemenea, valoarea totală a ajutorului de minimis oferit unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente ”, a precizat Călin Marian (foto), directorul Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Hunedoara.
În ce priveşte numărul legumicultorilor hunedoreni care au accesat programul, bucurându-se de sprijinul de minimis, în 2017 s-au înscris 35, în 2018 au fost 45, iar pentru 2019 speranţa este una mai mare. Astfel de întruniri se vor face şi în legătură cu subvenţiile ce se pot primi de către fermierii care cresc porci din rasele Mangaliţa şi Bazna, precum şi de către crescătorii de ovine, pentru comercializarea lânii. De asemenea, se vor efectua vizite de informare în teren.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…