Politica si administratie

Programul național de suport pentru copii

Săptămâna trecută, la Comisia pentru muncă, familie și protecție socială și în această săptămână în cadrul Comisiei pentru învățământ, tineret și sport a fost dezbătut Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.105/2021, privind aprobarea și implementarea Programului național de suport pentru copii, în contextul pandemiei de COVID-19- „Din grijă pentru copii”.

Afectați de lipsa de mișcare
Acest program are ca scop îmbunătățirea condițiilor de viață ale copiilor, ca urmare a efectelor generate de pandemia COVID-19 asupra lor în plan psihoemoțional, dar și în raport cu riscurile de siguranță online și violență domestică.
Deoarece, la nivel global, ceea ce a început ca o criză sanitară a evoluat, transformându-se într-o criză mult mai largă, copiii au fost tot mai afectați de lipsa de mișcare, izolare, pierderea veniturilor familiei, suprasolicitare, stres și anxietate. Toți acești factori au dus la distingerea unei noi categorii de copii invizibili, care prezintă un risc ridicat de vulnervabilități la violență sexuală, violență domestică, psihologică și fizică, precum și la neglijare.
Din acest motiv, Organizația Națiunilor Unite a făcut un apel la acțiune comun pentru menținerea sau redeschiderea serviciilor centrate pe copii, dar și pe persoanele care intră în contact cu ei, zi de zi sau ocazional.
Acest proiect de act normativ reglementează asigurarea cadrului optim de sprijin pentru copii în contextul pandemiei COVID-19, prin Programul Național Suport pentru Copii „Din grijă pentru copii”, cu o durată de implementare de 2 ani.
El contribuie la crearea cadrului necesar pentru furnizarea de suport psiho-emoțional copiilor, dar și a mecanismelor de prevenire și combatere a violenței și abuzului înpotriva copiilor, în contextul pandemiei prin:
-formarea specialiștilor care intră în contact direct cu copiii;
-educația psiho-emoțională a copiilor pe categorii de vârste și cicluri școlare;
-informare și resurse pentru recunoașterea și prevenirea riscurilor la adresa siguranței copiilor;
-dezvoltarea infrastructurii digitale le alertare, de identificare și de intervenție în cazurile de abuzuri și infracțiuni la adresa copiilor;
-facilitarea accesului la servicii de intervenție psihologică și psihoterapeutică pentru copii;
-dezvoltarea capacității intelectuale de prevenire, intervenție, de suport, monitorizare și de evaluare din perspectiva psiho-emoțională și a siguranței copiilor.

Facilitarea accesului la servicii psihologice pentru copii
Serviciile de intervenție psihologică și psihoterapeutică pentru copii se asigură de către psihologi acreditați, din domeniile: psihologie educațională, consiliere școlară și vocațională, psihopedagogie specială, psihoterapie, consiliere psihologică, psihologie clinică, organizați în Cabinete Individuale de Psihologie, Societăți Civile Profesionale de Psihologie și Cabinete Asociate.
Decontarea serviciilor de intervenție psihologică și psihoterapeutică din Program se asigură de la bugetul de stat, iar modalitățile de înscriere în Program se stabilesc în baza unei metodologii, aprobată prin hotărâre de Guvern, în urma consultării Colegiului Psihologilor din România.
(Va urma)
Lucica Dina Muntean,
senator PNL

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura