Proiect de top, în valoare de 400.000 de euro, câștigat de sanatoriul din Brad în parteneriat cu Consiliul Județean Hunedoara, pentru acuratețea analizelor medicale de laborator și a diagnosticului
Magdalena Șerban
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Sănătate, a pus la dispoziția unităților sanitare din România un apel de proiecte pentru investiții în infrastructura laboratoarelor de microbiologie. Sanatoriul de Pneumoftiziologie Brad a câștigat cu brio locul 3, la nivel național.
Obiectivul investiției ține de prevenirea, controlul, diagnosticul și supravegherea bolilor transmisibile și a infecțiilor asociate actului medical prin creșterea capacității de diagnostic, dezvoltarea programelor de screening și de depistare precoce a acestora, pentru aplicarea în timp util a tratamentului antiinfecțios țintit, pentru controlul eficacității tratamentelor aplicate, pentru depistarea purtătorilor sănătoși de germeni microbieni și nu în ultimul rând pentru controlul permanent al potențialului nosocomial din sanatoriu.
Timp redus, precizie maximă
«Pentru a avea garanția unui diagnostic corect și la timp, pe lângă echipa de specialiști cu experiență ȋn medicina de laborator a sanatoriului este nevoie și de aparatură de ultimă generație. În acest context, în vederea asigurării de servicii noi și a creștereii adresabilității sanatoriului, am accesat cu succes, în parteneriat cu Consiliul Județean Hunedoara, un proiect investițional în baza căruia vom realiza dotarea compartimentului de microbiologie din cadrul laboratorului de analize medicale, demers care va contribui la dezvoltarea operaționalității la nivel județan și totodată vom trece la includerea lui în structura reţelei naţionale a laboratoarelor de microbacteriologie. În fapt, urmărim asigurarea unui acces facil al pacienților la metodele de diagnostic rapid, esențial în depistarea precoce a problemelor de sănătate înainte ca acestea să evolueze în afecțiuni greu de tratat și vindecat, scăderea numărului de decese din cauze prevenibile și din cauze tratabile, și nu în ultimul rând tranziția de la serviciile medicale de specialitate furnizate în forma spitalizării continue, la furnizarea serviciilor de tratament și îngrijire ambulatorie. De asemenea, cu ajutorul echipamentelor medicale de diagnosticare rapidă propuse prin proiect se vor putea detecta și identifica simultan mai mulți patogeni respiratori, furnizând rapid informații utile pentru adoptarea eficientă a deciziilor terapeutice sau de control al infecțiilor, ceea ce va conduce implicit la reducerea duratei de administrare nejustificată a antibioticelor și a dezvoltării capacității de detecție, analiză și raportare a rezistenței antimicrobiene. Proiectul reprezintă şi un răspuns la adresabilitatea în creştere înregistrată în rândul populației deservite pentru serviciile medicale furnizate de sanatoriu. Din nou, aportul conducerii Consiliului Județean Hunedoara pentru ca un astfel de program investițional să se poată concretiza este unul major, iar președintele CJ, domnul Laurențiu Nistor, prin investițiile realizate în ultimii ani în unitățile sanitare din subordine a făcut din SĂNĂTATEA HUNEDORENILOR O PRIORITATE. De aceea doresc să-i mulțumesc în mod deosebit, precum și echipei de profesioniști din cadrul UAT Județul Hunedoara, pentru întreaga implicare și munca depusă”, a transmis Liliana Stolnicu (foto), managerul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Brad.
Tratament țintit
Implementarea proiectului duce la creșterea capacității de diagnostic microbiologic pentru sânge, spută, LCR, urină, materii fecale, secreții din plagă, exudate; pentru realizarea testelor serologice de rutină (HIV, HBV, HCV); pentru identificarea bacteriilor/fungilor la nivel de specie, respectiv: E. coli, Salmonella, Shigella, Klebsiella, alte enterobacterii, Campylobacter, Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter baumanii, Staphylococcus, Streptococcus (grup A, B; S. pneumoniae), Enterococcus, Neisseria meningiAdis/gonorrhoeae, Haemophilus, Candida, Aspergillus; pentru testarea susceptibilității bacteriilor izolate la antibiotice, folosind un standard de referință (EUCAST) actualizat, inclusiv prin determinarea CMI în cazul infecțiilor invazive; pentru a face serotipare de bază pentru (ex. Salmonella, Shigella, N. meningiAdis); pentru a efectua teste de biologie moleculară necesare pentru caracterizarea microorganismelor MDR sau implicate în IAAM. Printre dotări se numără platformă real time pcr automată cu 8 module active, autoclav medii, sistem de imunoanaliză fluorescent, etuvă pentru uscare și sterilizare uscată, incubator 37C, incubator cu răcire, hotă microbiologică clasa II, numărător automat de colonii, microscop optic cu contrast de fază, stereomicroscop, sistem de identificare bacterii și fungi, inclusiv determinarea antibiogramei și antifungigramei prin CMI, autoclav automat cu plasma, echipament de evidențiere a încărcăturii microbiologice în aer și pe suprafețe, sistem pentru monitorizarea gradului de igienizare, aparat de nebulizare pentru dezinfecția microaeroflorei și a suprafețelor. Echipamentele și dotările solicitate se încadrează în categoria celor mai noi tehnologii disponibile pe piața de profil la acest moment, a soluțiilor inovative în domeniu, încadrându-se în fluxul de lucru al sanatoriului.