Proiect pentru dezvoltarea democraţiei în şcoli
Municipiul Deva a fost gazda celei de-a cincea ediţii a Galei „School after school”, la care au luat parte elevi din judeţul Hunedoara, precum şi din alte localităţi din ţară. În cadrul evenimentului, s-au desfăşurat şi lucrările Consiliului Naţional al Elevilor, în cadrul căruia consiliile judeţene participante şi-au prezentat rapoartele de activitate şi proiectele educaţionale.
Punctul culminant al galei a fost însă marcat de lansarea unui proiect care vizează dezvoltarea democraţiei în sistemul educativ. Denumit „Consiliul Naţional al Elevilor – factor al democratismului educaţional”, proiectul este iniţiat şi susţinut de Ministerul Educaţiei şi Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret, în parteneriat cu inspectoratele şcolare şi consiliile judeţene ale elevilor din Hunedoara şi Constanţa.
Importanţa democraţiei în şcoli, realizarea strategiilor educaţionale şi responsabilizarea elevilor, precum şi implicarea acestora în activităţi constituite la nivelul legăturilor dintre şcoală şi comunitate – acestea vor fi principalele ţinte ale tinerilor implicaţi în desfăşurarea proiectului lansat vineri, care se va derula până în luna septembrie a acestui an.
Referindu-se la evenimentul găzduit de Deva, profesorul Alexandru Lăutaru, inspectorul şcolar general al IŞJ Hunedoara, a declarat: este un lucru cert că, în urma desfăşurării acestui proiect, vor rezulta mecanisme prin care cele mai bune decizii vor fi luate în momentele în care acestea sunt necesare”. De asemenea, şi consilierul ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Romeo Moşoiu, prezent la acţiunea de la Deva, i-a încurajat pe elevii hotărâţi să dezvolte democraţia în instituţiile în care învaţă. „Gândiţi-vă în fiecare zi la ce lăsaţi în urma voastră”, a declarat acesta, asigurându-i pe elevii prezenţi la Gala „School after school” de sprijinul pe care pot conta din partea Ministerului Educaţiei. (C. Ghenea)