Proiecte de milioane de euro promovate de primarul din Şoimuş
Şefii administraţiilor publice hunedorene au luat cu asalt Ordonanţa nr. 28, accesând prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) o serie de proiecte în care şi-au pus mari speranţe. Primarul din Şoimuş vrea să investească în ceea ce consideră că nu trebuie să lipsească din nici o comunitate.
De la reţele de apă-canal, la drumuri asfaltate
„Am depus un proiect prin care urmărim introducerea reţelei de canalizare în satele Bălata, Boholt, Bejan, Păuliş şi Chişcădaga. Valoarea investiţiei se ridică la 2,2 milioane de euro, iar programul investiţional include şi o staţie de epurare pe care o vom construi la Bejan. Peste 600 de gospodării vor putea beneficia de o astfel de utilitate care a devenit un necesar, nu un moft. Nu poţi vorbi de o comună modernă sau în curs de dezvoltare atâta timp cât nu are implementate investiţiile de bază, adică drumuri asfaltate şi reţea de apă, respectiv de canalizare. Nu cred că lumea din mediul rural trebuie să facă un pas în spate în faţa celei din mediul urban şi consider că se impune o aliniere a condiţiilor de trai”, a spus Mihai Irimie (foto), primarul comunei Şoimuş.
Potrivit acestuia, pe aceeaşi axă guvernamentală a mai fost accesat un proiect pentru o reţea de apă-canal în localităţile Căinelu de Jos, Fornădie şi Sulighete (aproximativ trei milioane de euro). „Alimentarea se va realiza printr-o legătură făcută la reţeaua de apă care are ca punct final satul Bejan. În ce priveşte staţia de epurare, deversarea se va face tot în staţia din Bejan. Proiectele sunt legate între ele, însă le-am depus separat, în ideea de a avea cele mai mari şanse de eligibilitate şi finanţare. Am mai depus un program ce vizează asfaltarea şi modernizarea a 14 kilometri de drumuri comunale (circa trei milioane de euro), cu tot cu rigole de scurgere, podeţe şi ziduri de sprijin. Acestea sunt din Bălata, Boholt, Păuliş, Chişcădaga, Fornădie, Sulighete, pe listă fiind cuprins şi drumul de legătură dintre satele Sulighete şi Fornădie. E asfaltat, în mare parte, însă necesită reabilitare din pricina degradării suferite în timp“, a mai precizat primarul.
Pe de altă parte, din puşculiţa locală se vor repara câteva drumuri, se va renova căminul cultural din Păuliş şi se vor finaliza capelele din Chişcădaga şi Boholt, iar dispensarul din Păuliş va fi transformat în capelă. Momentan, reprezentanţii primăriei se află în etapa de studiu în ce priveşte stabilirea locaţiilor pretabile pentru amenajarea a două terenuri de sport cu covor sintetic, iar din bani europeni, prin Grupul de Acţiune Locală Sargeţia 1, se va solicita finanţare pentru un buldoexcavator cu echipamentul utilitar aferent.
mai ,,molot=purcel” cine o sa ti mai dea tie bani, termina ce ai inceput ,ati papat bani dar lucrarea de alimentare cu apa si canalizare tot nu e gata in Soimus.
Cum sa nu, Florine, e gata de mult. Eu sunt racordat, la fel ca multi altii…