Aflată între rustic şi modern, comuna Romos îşi duce mai departe tradiţiile, concomitent cu investiţiile. Deloc puţine, dacă le-am trece în revistă. Iar Mircea Pătrânjan (foto) este cel ce se identifică cu locul şi comunitatea de aici, de câteva zeci de ani, şi mai puternic din anul 1996, de când este primar al acestei frumoase comune hunedorene.
Bani europeni pentru comună
„Suntem încă departe de ceea ce ne-am fi dorit să ajungă comuna noastră, dar putem spune că în acest moment, Romosul are reţea de alimentare cu gaz metan şi reţea de alimentare cu apă, construite aproape în întregime pe cheltuiala comunităţii. Proprietăţile au început să revină la cei de drept, oamenii au început să gândească în termenii economiei de piaţă, iar noi ne-am încercat norocul să atragem bani europeni. Şi aici, putem afirma că am avut ceva noroc”, spune primarul Mircea Pătrânjan. Astfel, adaptarea exploataţiilor la standardele comunitare a fost cuprinsă într-un proiect european pe Măsura 121, proiect care a însemnat posibilitatea modernizăii drumurilor din Romos, Romoşel, Vaidei şi Pişchinţi, lucrările ridicându-se la suma de un milion de euro şi fiind deja executate. Un alt proiect ce are la bază finanţarea externă şi este realizat într-o proporţie de 80 la sută, este cel accesat pe Măsura 322, în valoare de 2,5 milioane de euro. Investiţia vizează alimentarea cu apă potabilă în sistem centralizat, în satele Romos şi Romoşel, precum şi introducerea reţelei de canalizare pentru ape uzate rural – menajere şi staţii de epurare în aceleaşi sate amintite. „Banii europeni reprezintă o mare binecuvântare pentru comunitate. Ne-au ajutat să concretizăm proiecte de anvergură, pe lângă investiţiile suportate din bugetul local. Nu ne oprim aici, în procesul accesării de fonduri, încă mai avem planuri de materializat”, afirmă, hotărât, primarul.
Învăţământul, cultura şi drumurile
Conştient că învăţământul este foarte important pentru fiecare generaţie, edilul şef a pus umărul ca şcolile generale cu clasele I-IV din Romos, Vaidei şi Romoşel, precum şi Şcoala Generală cu clasele V-VIII din centrul de comună să fie modernizate pe cheltuiala bugetului local. Acum, aceste instituţii au încălzire centrală, termopane, sunt izolate şi dotate cu grupuri sanitare noi, condiţii tocmai bune pentru desfăşurarea unui act şcolar de calitate. „Am finalizat reabilitarea la şcolilor, iar acum, se lucrează la Căminul Cultural din satul Ciungu Mare. Am mai depus încă două proiecte pe Măsura 125, A şi B, pentru modernizarea drumurilor de exploataţii agricole şi forestiere, dorind a crea o «punte de legătură» între localitatea Romoşel şi Ciungu Mare. Lucrările au o valoare de un milion de euro. Mai avem, de asemenea, depus un proiect ce vizează alimentarea cu apă în satul Vaidei, accesat pe fonduri de mediu, în valoare de 6.200.000 de lei”, mai precizează Mircea Pătrânjan, edilul şef al comunei.
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…
Nu unul ci patru judecători de la ICCJ au judecat dosarul și au dat aceeași…
Șușotesc gurile rele prin târg că o duduie care le face viața grea salariaților săi…