Proiectele Legii pensiilor şi Legii minelor sunt priorităţile principale ale parlamentarilor PSD din judeţul Hunedoara
Proiectul de Lege a pensiilor, supus aprobării, urmăreşte eliminarea inechităţilor dintre beneficiarii sistemului, atât între genuri cât şi pentru fiecare tip de gen, precum şi dintre categorii de persoane care au desfăşurat activităţi în aceleaşi condiţii de muncă şi cu un nivel de salarizare relativ similar, indiferent de anul pensionării.
Se fundamentează pe o serie de principii de bază, din care menţionez câteva: principiul contributivităţii, solidarităţii sociale, egalităţii şi imprescriptibilităţii.
Se extinde sfera perioadelor necontributive asimilate stagiilor de cotizare prin valorificarea perioadei de master şi doctorat în plus faţă de studiile universitare la zi, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creşterea copilului, şomajului indemnizat, deportării, prizonieratului şi detenţiei politice. Contractul de asigurare facultativă rămâne valabil şi reglementează condiţiile şi categoriile de persoane care pot cumpăra vechime în muncă pe o perioadă de maximum cinci ani.
Proiectul de lege reglementează categoriile de pensii acordate, respectiv: pentru limită de vârstă, anticipată, de invaliditate şi de urmaş, şi cuprinde reglementări privind condiţiile de reducere a vârstei standard de pensionare pentru activitate desfăşurată în grupele I şi II de muncă, respectiv condiţii speciale/condiţii deosebite de muncă, pentru persoanele cu handicap şi pensia anticipată.
Principalele amendamente aduse la Legea pensiilor, de parlamentarii PSD ai judeţului Hunedoara, se referă la acordul global, respectiv la introducerea acestuia în calculul punctajului final al pensiei. În lipsa adeverinţelor din care reies veniturile realizate să se acorde un procent fix stabilit prin lege. Un alt amendament se referă la şcoala profesională care să fie considerată stagiu de cotizare, iar dovada să fie făcută în baza diplomei de absolvire a şcolii profesionale, fără a mai fi necesare acte suplimentare precum adeverinţe de venituri. Alături de colegii mei, insist să existe o diferenţiere clară între persoanele care au lucrat mai mulţi ani comparativ cu alte persoane, diferenţă care să se regăsească în cuantumul final al pensiei.
Un alt aspect asupra căruia insistăm este ca la calculul pensiei să fie introdus un criteriu de calcul proporţional pentru persoanele care nu au stagiul complet de cotizare la sistemul public de pensii şi care au lucrat în grupa I, grupe speciale, subteran, astfel încât timpul efectiv lucrat în aceste condiţii să se regăsească în punctajul final al pensiei.
Referitor la Legea minelor, alături de colegii parlamentari PSD din judeţul Hunedoara, doresc o lege clară şi doresc ca România să poată încasa taxe şi redevenţe la o valoare avantajoasă, în baza unei legi clare, pentru absolut toate bogăţiile subsolului de pe teritoriul României. Sumele rezultate din taxe şi redevenţe să fie predictibile şi corecte.
Parlamentarii PSD Hunedoara sunt în permanent dialog cu cetăţenii şi cu reprezentanţii instituţiilor publice, de pe raza judeţului Hunedoara, astfel încât cele două legi să fie clare pentru oameni şi ţară.
Ilie Toma, deputat PSD Hunedoara