Scandalul provocat de Roşia Montană ia amploare, deşi românii sunt tot mai săraci, iar locurile de muncă tot mai puţine. Protestatarii din Bucureşti, care cică ar lupta împotriva exploatării aurului de la Roşia Montană, nu au însă habar pentru ce ies în stradă, dovadă că totul este manipulat de cei care nu au ajuns la afacerea respectivă.
În faza de exploatare, nu se folosesc cianuri
Acum, după ce au pornit-o cu Roşia Montană, unii vor să arunce cu noroi şi în cazul exploatării de la Certej, deţinută de firma Deva Gold. Numai că lucrurile nu stau la Certej, ca la Roşia Montană. Potrivit specialiştilor de la Deva Gold, la exploatarea de la Certej va fi vorba de 315.000 tone de concentrat aurifer pe an. Pentru extragerea metalului preţios, vor fi utilizate, în fiecare an, 1.615 tone de cianură, dar în circuit închis. Însă, ceea ce este foarte important, în faza de exploatare nu se vor folosi cianuri. Doar dacă va fi vorba de prelucrare, procedeul va fi cu circuit închis şi cu un adaos minim de cianură. Iazul de depozitare a sterilului din procesul de flotaţie va avea 25,8 milioane de tone de steril din întreaga perioadă de exploatare, iar aici nu se va regăsi cianura. În iazul de depozitare din procesul de cianuraţie, de 4,4 milioane de tone, vor ajunge anual 6,5 tone de cianuri. Restul cianurilor se vor regăsi în procesul tehnologic, ce prevede recircularea.
Între 800 şi 550 locuri de muncă
Exploatarea de la Certej cuprinde un perimetru de 450 de hectare, unde compania urmează să proceseze 45 de milioane de tone de minereu. Investiţia de aici se ridică la 300 de milioane de dolari. În faza de construcţii, vor fi angajaţi 800 de oameni, pe o perioadă de doi ani. Apoi, în faza de exploatare, vor fi 550 de salariaţi, pe o perioadă de 15 ani şi încă alţi patru ani pentru închidere.
Avizul de mediu a fost eliberat pentru exploatarea de la Certej, însă Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a cerut anularea documentului, procesul judecându-se în luna octombrie la Tribunalul Bucureşti. Dacă avizul de mediu pentru proiectul aurifer va fi câştigat de Deva Gold, atunci judeţul Hunedoara va beneficia de o investiţie extrem de importantă, iar hunedorenii vor putea să se angajeze la această nouă exploatare minieră.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
Asa-i cand pitipoancele si pitiponcii imbibati de droguri si alcool,stipendiati de jidanul imputit de Soros(prin toate fundatiile si o.n.g.-urile sale obscure),ajung sa decida soarta unor comunitati intregi a caror singura vina este ca s-au nascut pe munti de aur,argint si cupru si A CELOR 70 % CA AU VOTAT JIGODIILE DIN U.Se.Le.
@motu: Corect! Ce-ar fi sa iesim si noi acu in strada si sa protestam ca in Bucuresti nu se respecta regulile de circulatie sau mai stiu eu din care motiv?! Ar sari ca arsi la cur, miticii?!