Uniunea Europeană ia în considerare propuneri controversate de scanare în masă a comunicațiilor private de pe aplicațiile de mesagerie criptate pentru a căuta materiale despre abuzuri sexuale asupra copiilor, informează Al Jazeera, anunță stiripesurse.
Ușă din spate?
În conformitate cu legislația propusă, fotografiile, videoclipurile și URL-urile trimise pe aplicații populare precum WhatsApp și Signal ar fi scanate de un algoritm bazat pe inteligență artificială în raport cu o bază de date guvernamentală cu materiale cunoscute despre abuzuri.
În timp ce oficialii UE au susținut că Chat Control 2.0 va contribui la prevenirea exploatării sexuale a copiilor, platformele de mesagerie criptată și apărătorii vieții private s-au opus cu înverșunare propunerilor, comparându-le cu supravegherea în masă din 1984 a lui George Orwell.
Criticii susțin că Chat Control 2.0 este incompatibil cu criptarea de la un capăt la altul, care garantează că mesajele pot fi citite doar de expeditor și de destinatarul vizat.
În timp ce regimul propus de „moderare a încărcării” ar scana mesajele înainte de a fi trimise, criticii au criticat măsurile ca fiind o „ușă din spate” cu alt nume, care ar lăsa comunicațiile tuturor vulnerabile la o eventuală piraterie sau interferență din partea unor terți.
„Îi putem spune ușă din spate, ușă din față sau „moderare a încărcării”. Dar, indiferent cum îi spunem, fiecare dintre aceste abordări creează o vulnerabilitate care poate fi exploatată de hackeri și de state naționale ostile, eliminând protecția matematică de neșters și punând în locul ei o vulnerabilitate de mare valoare”, a declarat săptămâna aceasta Meredith Whittaker, președintele Signal, într-o declarație.
Opozanții spun, de asemenea, că propunerile ar da o putere enormă companiilor private, multe dintre ele cu sediul în Statele Unite, pentru a se angaja în supravegherea în masă a cetățenilor europeni.
Odată ce există un backdoor, acesta ar putea fi folosit pentru a scana mai mult decât materiale despre abuzuri sexuale asupra copiilor, potrivit lui Matthew Green, expert în criptografie aplicată la Universitatea Johns Hopkins.
„Oamenii cred că Chat Control se referă la infracțiuni specifice. Nu, nu aceasta este miza. Ceea ce se face este o decizie de arhitectură pentru modul în care funcționează sistemele de mesagerie privată: dacă va trece, prin lege aceste sisteme vor fi cablate pentru supravegherea în masă. Acest lucru poate fi folosit în orice scop”, a declarat Green într-o postare pe X.
Membrul Parlamentului European Patrick Breyer, din partea Partidului Piraților din Germania, a comparat propunerile cu adăugarea de spyware guvernamental pe fiecare dispozitiv din UE.
„Suntem în pragul unui regim de supraveghere la fel de extrem ca cel la care nu asistăm nicăieri altundeva în lumea liberă. Nici măcar Rusia și China nu au reușit să implementeze microfoane în buzunarul nostru așa cum intenționează UE”, a declarat Breyer într-un comunicat.
Cine susține legea?
Propunerile de scanare în masă a comunicațiilor private pentru a căuta materiale despre abuzuri sexuale asupra copiilor au fost introduse pentru prima dată de comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson, care este suedeză, în 2022.
Belgia, actualul șef al Consiliului, a propus ultima versiune a legislației ca un compromis după ce propuneri mai invazive au primit împotrivire din partea Parlamentului European.
Conform ultimei iterații, scanările ar fi limitate la fotografii, videoclipuri și URL-uri, iar utilizatorii ar trebui să își dea consimțământul pentru scanare. Oricine nu și-ar da consimțământul ar fi împiedicat să încarce sau să partajeze fotografii și videoclipuri. (A.N.)
S-a îmbătat criță și a făcut praf un bolid cumpărat din banii publici. Cârcotașii dintr-o…
Şoseaua care face legătura între municipiul Hunedoara şi localitatea Sântuhalm, de lângă municipiul Deva, una…
Cristian Merișanu, primar municipiul Vulcan Pentru că alături de promotorii locali în turism organizează și…
Andreea P., din Petrila Pentru că a fost acuzată de delapidare și riscă închisoarea, după…
Un nou studiu publicat de revista Nature dezvăluie informații despre modul în care nanoparticulele lipidice…
Anul trecut, a fost observată o creștere semnificativă a numărului de pacienți care au reclamat…