Categories: Actualitate

Proiectul deponeului ecologic avansează încet, dar sigur

Oana Mihnea

Zilele trecute, conducerea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Sistemul Integrat de Gestionare a Deşeurilor judeţul Hunedoara“ şi a Consiliului Judeţean Hunedoara, împreună cu toţi factorii de decizie implicaţi în proiectul care vizează construirea deponeului ecologic de la Bârcea Mare, au pus la punct anumite aspecte legate de investiţie.

Deva şi Hunedoara se lasă aşteptate
Primul dintre subiectele atinse a fost cel reprezentat de studiul de oportunitate. Astfel, având în vedere că ADI „Sistemul Integrat de Gestionare a Deşeurilor judeţul Hunedoara“ le-a solicitat tuturor unităţilor administrativ teritoriale din judeţ care sunt partenere în acest proiect să aprobe în consiliul local studiul de oportunitate transmis, nu toate au cântat la unison. „În acest moment, din cele 69 de primării din judeţ, doar 59 s-au conformat cerinţelor şi au aprobat studiul. Între cele care au făcut acest lucru de curând se numără comuna Ilia şi municipiul Lupeni, iar oraşul Petrila, comuna General Berthelot şi comuna Cârjiţi au aprobat, însă nu au apucat să trimită răspunsul. Comunele Ghelari, Certeju de Sus, Boşorod, Blăjeni şi Baru se pregătesc să aprobe studiul de oportunitate în consiliul local chiar zilele acestea“, a declarat Ioan Prip, directorul executiv al ADI „Sistemul Integrat de Gestionare a Deşeurilor judeţul Hunedoara“. Doar trei UAT-uri au rămas în suspensie, Deva, Hunedoara şi Vulcan, care nu şi-au exprimat până acum intenţia de conformare la condiţiile proiectului judeţean.

Încă un pas spre atingerea obiectivului
Şi regulamentul de salubrizare este aproape gata şi va fi  transmis UAT-urilor. Conform unui ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (A.N.R.S.C), regulamentul de salubrizare este un act normativ de aplicabilitate generală şi trebuie trimis primăriilor partenere în proiect, pentru a-l supune dezbaterii publice. „Acum se lucrează la ultimele detalii ale regulamentului, iar forma finală va fi gata până în 15 iulie, când avem programată şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor din cadrul asociaţiei. De asemenea, tot atunci ne dorim să prezentăm şi caietul de sarcini într-o formă incipientă, pentru a putea discuta pe marginea lui şi pentru a face tot posibilul să ne încadrăm în termenul stabilit. Eforturile pe care le facem sunt evidente şi consider că suntem pe drumul cel bun“, a adăugat Ioan Prip.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

3 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

3 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

3 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

3 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

3 zile ago