Proiectul european al Apa Serv Valea Jiului, încurcat de o condiţie absurdă din legea ahuziţiilor publice
Companiile de stat sunt obligate de legislaţia actuală să atribuie lucrările prin licitaţie publică, ţinând cont de criteriul preţului şi nu neapărat de calitate.
Criteriul „preţului celui mai mic“ la achiziţiile publice ar putea duce Apa Serv Valea Jiului la sapă de lemn, dacă lucrările pentru reabilitarea infrastructurii de apă potabilă şi apă uzată vor fi atribuite fără a se ţine cont şi de calitate. În acest moment, „preţul cel mai scăzut“ este primul principiu al procedurilor de achiziţie publică de care ţine cont Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP).
”Noi nu putem da lucrările unor firme care vin cu un preţ derizoriu, iau prima tranşă de bani şi apoi intră în insolvenţă şi faliment. În aceste condiţii, nu sunt de acord să atribui contractele, pentru că dacă nu se respectă etapele proiectului european vor fi corecţii financiare şi noi vom fi obligaţi să plătim. Eu nu pot risca viitorul societăţii şi nici munca de ani de zile, pentru că noi, angajaţii Apa Serv Valea Jiului, am făcut eforturi pentru a ajunge unde suntem azi, adică pe profit. Da, dacă ANAP răspunde şi plăteşte ceea ce ne-ar putea fi imputat din cauza unui constructor neserios, şi astăzi atribuim licitaţiile doar pe criteriul preţului scăzut”, declară Costel Avram (foto), directorul general al SC Apa Serv Valea Jiului.
Apa Serv Valea Jiului a dat startul celui mai mare proiect de investiţii de după 1989, după ce a semnat un contractul de finanţare nerambursabilă în valoare de 90 de milioane de euro. Banii europeni se vor duce în investiţii şi refacerea infrastructurii de apă potabilă şi apă uzată. (M. Gânju)