Categories: Comunitate

Proiectul SC Apa Prod SA Deva de modernizare a infrastructurii de apă şi canalizare, la final

Natalia Bumbac

SC Apa Prod SA Deva a marcat ieri, într-o conferinţă de presă susţinută la Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, finalizarea lucrărilor din cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Hunedoara”, finanţat din fonduri europene. Ocazie cu care, directorul general al societăţii, Victor Arion (foto), a prezentat într-o sinteză principalele obiective care s-au realizat prin acest proiect, dar şi beneficiile aduse consumatorilor prin modernizarea reţelelor de apă potabilă şi canalizare. În plus, conducerea SC Apa Prod SA Deva a arătat că proiectul a fost încheiat înainte de termen.

Locul şapte pe ţară
„Data de 1 decembrie însemna finalizarea acestui contract de asistenţă tehnică şi încheierea din punct de vedere fizic a proiectului. Noi, ca şi operator de apă, cât şi autorităţile locale putem spune că, în situaţia actuală, suntem un model de atragere a fondurilor europene. Nu a fost uşor. Un proiect foarte controversat, un proiect care ne-a mobilizat pe toţi să dovedim că îl putem realiza. E adevărat, în timpul derulării lui, au existat foarte multe nemulţumiri din partea populaţiei privind opririle de apă sau reabilitarea de străzi şi modul în care s-au efectuat lucrările. Dar aceste lucrări s-au desfăşurat conform proiectului şi au fost avizate de noi şi de autorităţile locale, iar la ora actuală ne putem mândri cu obiectivele mari pe care le-am realizat (…)”, a afirmat Victor Arion. De asemenea, conducerea CJ Hunedoara a apreciat pozitiv rezultatele proiectului, arătând că SC Apa Prod SA Deva se situează pe locul şapte la nivel naţional în atragerea şi implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene.
Localităţile care au beneficiat de modernizarea şi extinderea infrastructurii de apă şi canalizare prin acest proiect au fost împărţite în şase aglomerări, după cum urmează: Deva (Deva, Archia, Sântuhalm), Hunedoara (Hunedoara, Hăşdat), Brad (Brad, Crişcior, Bucureşci), Haţeg (Haţeg, Sântămăria Orlea), Călan (Călan Vechi, Călan Nou, Strei, Strei Sângeorgiu, Ohaba, Strei, Strei Săcel) şi Simeria. Scopul proiectului este de creştere a nivelului de colectare şi epurare a apelor uzate urbane, precum şi a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populaţiei. Printre obiectivele realizate în cadrul proiectului se numără: reabilitarea şi construirea a două staţii de tratare a apei, a 14 complexe de înmagazinare şi a 13 staţii de pompare a apei. Au mai fost reabilitate conductele de aducţiune pe o lungime de 32 de kilometri, iar conductele din sistemul de distribuţie au fost înlocuite sau extinse pe o lungime de 72 de kilometri. În plus, au fost construite trei staţii de epurare a apei, iar reţeaua de canalizare a fost reabilitată sau extinsă pe o lungime de 101 kilometri. Costul total al lucrărilor a fost de 103,36 milioane de euro, 80 la sută din totalul sumei fiind asigurate printr-o finanţare europeană.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Si câștigul consumatorilor în tarif unde e?
    Scopul oricărei investiții este reducerea costului.Sau nu?

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago