Proiectul turistic din Parâng, atacat de Agent Green
Nicolle Ebner
Dana Istudor
Nici nu au început lucrările la proiectul „Dezvoltarea domeniului schiabil în Masivul Parâng” că s-au şi pornit reclamaţiile. Agent Green – organizaţie neguvernamentală, a sesizat Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu, cu privire la „interesele ilicite ale unor persoane care susţin şi promovează această mega-afacere pe banii noştri, precum şi a unor lucrări care vor afecta grav mediul înconjurător”.
Aspecte sesizate
“Pe teritoriul administrativ al municipiului Petroşani se vor desfăşura lucrări de execuţie în cadrul proiectului «Dezvoltarea domeniului schiabil în masivul Parâng». Prin aceste lucrări, va fi afectată vegetaţia naturală protejată de situl Natura 2000 şi vor fi perturbate vieţuitoarele din sit. (…) În fapt, se doreşte eludarea legii, în folosul unui grup restrâns de oameni, care vor beneficia de avantaje materiale importante în urma implementării proiectului. Printre aceştia îi enumerăm pe Adrian Gărdean, artizanul proiectului, şi primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi, care deţin proprietăţi în zonă (primul Hotelul Rusu, iar cel de-al doilea o cabană), precum şi terenuri care vor fi expropriate, în schimbul unor sume exorbitante. Primarul municipiului Petroşani a declarat, în mass-media locală, că lucrările vor începe în primăvara acestui an, dar obţinerea autorizaţiei de mediu va fi imposibil de realizat într-un timp atât de scurt, fără eludarea legii şi apelarea la un sistem de «pile şi relaţii» pentru a forţa emiterea documentelor necesare. Solicităm GNM să efectueze un control privind modul în care a fost respectată legislaţia de protecţie a mediului până în această fază. Solicităm GNM să informeze cu privire la cele constatate şi măsurile luate”, este precizat în sesizarea trimisă Gărzii Naţionale de Mediu. Zilele trecute, şefii de la Bucureşti au trimis sesizarea, spre rezolvare, Comisariatului Judeţean. Am încercat să aflăm care este punctul de vedere al primarului Tiberiu Iacob Ridzi, însă nu am reuşit să-l contactăm telefonic.
Avize pentru construcţia telegondolei din Vulcan
Pe de altă parte, edilii din Vulcan au obţinut deja avizul necesar despăduririi zonei pe unde urmează să treacă linia telegondolei, care va face legătura cu staţiunea Pasul Vâlcan. Conform avizului primit de municipalitatea Vulcan, zona care urmează să fie defrişată este de 3,8 hectare, însă edilii trebuie să respecte condiţii stricte. „Legea spune că la un metru pătrat de suprafaţă despădurită, trebuie daţi trei metri pătraţi pentru împădurire şi aşa facem. Am primit avizul de la Timişoara, iar acum urmează să facem demersurile la Bucureşti. Firma care a câştigat licitaţia se ocupă şi de defrişare”, spune primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile. Proiectul include amenajarea unei telegondole pe o distanţă de 3.500 de metri, iar costurile se ridică 6,6 milioane de euro, bani care sunt asiguraţi strict din fonduri guvernamentale.