Categories: ActualitateFlash

Promovabilitate de 39 la sută în judeţ

Cristina Ghenea

Rezultatele Bacalaureatului din acest an sunt dezastruoase, atât la nivel naţional, cât şi în judeţul nostru, unde doar 39 la sută dintre elevi au reuşit să promoveze examenul, în comparaţie cu anul precedent, când procentul de promovabilitate a fost de 85 la sută. Doar 156 de note din judeţ au fost peste 9.

Au picat examenul 2.966 de elevi

Un număr de 5.185 de elevi din judeţul nostru s-a înscris la Bac-ul din acest an, însă dintre ei, doar 5.015 s-au prezentat la testare. După ghinionul celor 133 de liceeni hunedoreni, care săptămâna trecută au fost eliminaţi din examen, fiind prinşi cu telefoane sau fiţuici asupra lor, ieri, a venit rândul celor care nu s-au ţinut de învăţat, să plângă. Spre deosebire de anul trecut, când rata promovabilităţii la nivelul judeţului a fost de 85 la sută, în acest an, doar 39 la sută dintre liceeni au reuşit să ia note peste 6. Asta, deoarece, 2.966 de elevi nu au luat note de trecere. Printre aceştia, se numără chiar şi tineri care nu au reuşit să promoveze la nici o materie. „Am luat 3 la română, 2 la matematică şi 1,90 la fizică. Nici nu are rost să depun contestaţie. Sper să am mai mult noroc în toamnă”, spune resemnat un elev din Deva. Totodată, mulţi dintre cei care au luat puţin peste 6 răsuflă uşuraţi că au reuşit să promoveze.

Note mari, note mici

Din cei peste 5.000 de liceeni care s-au prezentat la examen, doar 156 au reuşit să ia note peste 9. În schimb, aproape 3.000 au luat note sub şase, picând Bac-ul. Cea mai mare medie la examenul de Bacalaureat din acest an a obţinut-o Maria Andreea Vladu, absolventă a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Petroşani, care se află în capul listei cu media 9,93. Pe locurile doi şi trei, cu mediile 9,90, se situează o absolventă de la Colegiul Naţional Decebal, din Deva şi o elevă de la Colegiul Naţional Avram Iancu din Brad. De remarcat că primele 12 poziţii în clasamentul notelor mari sunt ocupate de fete, abia pe locul 13 apărând primul băiat. În ce priveşte cele mai mici note, ele se află în dreptul numelui unui absolvent de la Grupul Şcolar Minier din Lupeni, acesta fiind notat cu 3,75, 3,05 şi 1 la cele trei materii de examen susţinute.

Cele mai bune şcoli şi cele mai slabe

Dacă avem în vedere procentul de promovabilitate înregistrat pe unităţile şcolare din judeţ, atunci, am putea spune că Liceul Teoretic Mihai Eminescu din Petroşani este cel mai bun la acest capitol. Din cei 133 de absolvenţi prezenţi la examen, au promovat toţi. Deci, aici s-a înregistrat un procent de promovabilitate de 100 la sută. Pe locul doi la promovabilitate este Liceul de Informatică Petroşani (95,5 la sută elevi promovaţi), pe trei, Colegiul Naţional Decebal Deva (95,02 la sută), iar pe patru, Colegiul Naţional Iancu de Hunedoara, din municipiul cu acelaşi nume, cu 81,07 procent de promovabilitate.
La polul opus se situează Grupul Şcolar de Arte şi Meserii Ion Mincu din Deva, unde din 202 absolvenţi, nici unul nu a luat bacalaureatul, Liceul Teoretic din Ghelari, cu acelaşi procent de promovabilitate zero, Grupul Şcolar Crişan din Crişcior, unde din 210 elevi, doar unul a promovat, aceeaşi situaţie înregistrându-se şi la Colegiul Tehnic Energetic Dragomir Hurmuzescu din Deva, cu un singur elev promovat din 75 prezenţi la examene. La Grupul Şcolar Agricol din Geoagiu, de unde au fost eliminaţi din examen 111 din 159 de elevi, la o singură probă, în final, doar doi absolvenţi au mai promovat Bacalaureatul.

Ce spune şeful peste învăţământul hunedorean

Solicitat de MESAGERUL HUNEDOREAN să comenteze rezultatele slabe de la Bacalaureat, inspectorul şcolar general al IŞJ Hunedoara, Alexandru Lăutaru, ne-a declarat: Este normal că asemenea rezultate nu ne bucură pe noi, cei din conducerea Inspectoratului Şcolar, şi nici pe directorii şcolilor şi dascălii hunedoreni. Din punctul de vedere al Inspectoratului Şcolar Judeţean, pot să precizez că vom analiza rezultatele de la Bacalaureat în Consiliul de Administraţie al IŞJ, şi vom adopta un plan de măsuri menit să ducă la îmbunătăţirea procesului educaţional în şcolile din judeţ.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • nici acuma nu este pe real, daca era corect 100% nu promovau mai mult de 10%,de vina sint in primul rind elevii ,care nu mai invata deloc dar in mare parte si profesorii si inspectoratul scolar care nu-i mai controleaza deloc. se tot pling de salarii, dar au salarii destul de bune pentru 18 ore de munca pe saptamina si 3 luni concediul pe an si nu au nici o raspundere. cum au promovat acesti elevi anii scolari si inca cu note mari si acumala bac nu pot sa ia un amarit de 6.

  • Nu trebuie sa fiti suparati ca nu ati luat bacul,avem exemple de politiceni care nu au invatat si au ajuns in functii,primul este CRIN ANTONESCU ,senator si presedinte PNL ,un chiulangiu care a ramas repetent de doua ori,si acum chiuleste de la senat unde are o prezenta de 1% dar salariul si beneficile le ia 100%,nu a invatat mai mult a studiat cartile de poker dar pe langa pokerist a ajuns si sef la PNL,si un exemplu local ,FLORIN OANCEA, presedinte PNL DEVA ,individul la trimis pe sofer in locul sau la examene la facultate,acum este consilier local ,si va candida din partea PNL la primaria DEVA ,mergeti la PNL ,si cei care au cazut la bac vor ajunge consilieri senatori,sau deputati ,cum a ajuns TAMPAU de pe locul trei in parlament, si unde ia salariul de deputat de pomana ,nu a facut nimic timp de trei ani ,avand si o prezenta redusa ,dar ia exemplu de la chiulangiul ANTONESCU

  • de vina sunt toti
    Ministerul pentru ca a tot schimbat metodologia
    Inspectoratul pentru ca nu si-a facut datoria de-a verifica modul in care se desfasoara orele de curs
    Profesorii pentru dezinteresul pe care-l manifesta la ore, pentru ca intra la jumatatea orei, sunt prost pregatiti, frustrati si cred ca daca sunt titulari pe post nu mai au nicio grija. Ar trebui ca toate posturile de profesorii sa fie scoase la concurs, sa nu mai existe profesorii titulari pe viata, fiecare post ar trebui scos la concurs odata ;a 4 ani
    Elevii pentru ca sunt dezinteresati, nu merg la cursuri, fumeaza, beau se drogheaza in timpul in care ar trebui sa fie la scoala.
    si in final parinti pentru ca nu au habar ce le fac odraslele

  • Este un bun semnal de alarma pentru toti!!!
    Si pentru dascali, prin rezultatele pe care le obtin elevii lor(si in aprecierile anuale,ar fi bine ca acest criteriu sa fie luat in considerare in detrimentul a zeci de alte activitati si bazaconii inventate), dar si pentru ELEVI, in special!!! Pentru ca, cu totii au fost invatati sa astepte indulgenta si ajutor neortodox(copiat) la sustinerea probelor scrise.
    Asta ca sa nu se mai plinga de metodologia mult clamata, pentru ca din acesta privinta , au numai avantaje,au fost reduse probele de la 5 la 3.Asa ca nu mai pot spune nimic elevii , pentru ca au avut de invatat numai la 3 discipline de examen !!!
    Adevarul adevarat este ca nu se invata NIMIC la acele licee unde promovabilitatea este sub 5-10 %.
    De ce la liceele bune, nu au fost probleme???
    Raspunsul este simplu si clar. Acolo elevii au mai facut si putina carte!!!!
    Cit priveste camerele de luat vederi, sa fim seriosi,care din elevii nostri mai au emotii in fata lor?????
    Filmatul celor mai savurate momente din clase si de la ore, fac deliciul multor siteuri gen YOU TUBE!!!

  • mai emile las-o naibii ,cel mai bun exemplu e igas de la voi care nu a luat bacu din prima si e ministru la interne, liberalii sunt cei mai prosti dupa tine da nu au facut tara praf ca astia si nici nu au inglodat-o pentru cateva decenii. asa ca las-o jos ca macane ,daca nu esti beteag la cap.

  • FLORIN, esti cam prost: dascalii nu lucreaza doar cele 18 ore. ca sa sustina acele 18 ore, trebuie sa se pregateasca anterior, sa citeasca, sa-si faca notite, sa analizeze etc.

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun cârcotașii că un directoraș din zonă s-a trezit nu cu mas­cații, ci cu niște…

10 ore ago

Laurențiu Nistor, la începutul noului mandat de șef al județului: Am jurat credință hunedorenilor. Pe ei trebuie să-i reprezentăm, și nu politica hunedoreană

Noul Consiliu Judeţean Hunedoara şi pre­şedintele instituţiei administrative, social-democratul Laurenţiu Nistor, au fost în­ves­tiţi ieri…

10 ore ago

Bulina albă

Costel Avram, administratorul public al județului Pentru că a încheiat un mandat de administrator public…

10 ore ago

Bulina neagră

Adrian B., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de…

10 ore ago

A furat mașina, și-a pierdut viața și a mai ucis un om. Dezastru pe șosea

Victimele accidentului de circulaţie care s-a petrecut pe DN 66, în zona localităţii Băcia, soldat…

10 ore ago

Patru maşini implicate într-un accident pe autostrada A1 Deva-Sibiu. O femeie a ajuns la spital

O femeie de 76 de ani a fost rănită şi a ajuns la spitalul din…

10 ore ago