Aflat pe rolul Tribunalului Hunedoara încă din 2012, judecarea dosarului în care preotul Ioan Poenar (foto) este acuzat de evaziune fiscală a fost finalizată şi, ieri, magistraţii hunedoreni trebuiau să pronunţe sentinţa, însă pronunţarea a fost amânată. Potrivit purtătorului de cuvânt al instanţei, Ildiko Glăman, următoarea dată a fost stabilită în 16 iunie.
Prejudiciu de milioane de euro
Preotul paroh din Luncoiu de Sus, actualmente suspendat din funcţie, a fost trimis în judecată în anul 2012, de către procurorii DNA. Acesta, în calitate de administrator a trei societăţi comerciale, a prejudiciat statul cu aproximativ 5,5 milioane de euro, după ce, în perioada 1 ianuarie 2007 – 31 decembrie 2009, nu a evidenţiat în contabilitatea celor trei firme, din Brad, operaţiunile comerciale efectuate, respectiv comercializarea de produse petroliere, utilaje pentru construcţii, uleiuri minerale, anvelope etc. şi nici veniturile realizate. De asemenea, au existat situaţii în care societăţile comerciale administrate de către el au declarat la organele vamale o valoare inferioară a mărfurilor introduse în ţară, cu consecinţa diminuării taxelor vamale achitate bugetului consolidat al statului.
Arest prelungit în alt dosar
Pe de altă parte, la sfârşitul lunii aprilie, Ioan Poenar a fost arestat preventiv, după ce DNA a dispus începerea urmăririi penale pentru şapte administratori şi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale. Aceştia, inclusiv preotul hunedorean, sunt acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani, ambele în formă continuată.
O lună mai târziu, Tribunalul Bihor le-a prelungit măsura arestului preventiv pentru încă 30 de zile, măsură păstrată şi de magistraţii Curţii de Apel Oradea, după respingerea contestaţiilor.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2008-2012, Valer Vasile Boer, patronul SC Oilserv Total SRL Oradea, a iniţiat şi coordonat un circuit evazionist, din care făcea parte şi preotul Ioan Poenar, la nivelul întregii ţări, folosind mai multe firme cu un comportament tip „fantomă”. Prin societatea în fruntea căreia se afla se făceau operaţiuni comerciale nereale, constând în achiziţii de produse energetice (în special motorină accizabilă) de la societăţile comerciale respective. Astfel, prejudiciul total adus bugetului statului este de 62.819.772 lei, adică aproximativ 14.000.000 de euro.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…