Politica si administratie

Propunere șoc! Din 41 județe să rămână doar 15!

O propunere venită din partea me­diului de afaceri și a celui academic ar urma să reorganizeze admi­nis­trativ-teritorial țara. Astfel, de la 41 de județene, România ar ră­mâne doar cu 15. Re­or­ga­ni­zarea adminis­tra­tiv-te­ri­­to­rială ar duce la chel­tuieli mai mici la bu­getul de stat. Ins­ti­tu­țiile și angajații din România ar avea de suferit, nu­mărul aces­tora urmând să fie scăzut semnificativ.

În funcție de numărul de locuitori
În acest moment, România are 103 municipii, 216 orașe, mai bine de 2.800 de comune și 12.900 de sate. Din păcate, unele dintre aceste comu­ne au în jur de 80 de locuitori. În ceea ce pri­vește orașele de mici dimensiuni, în­tâl­nim cazuri în care un oraș are în jur de 1.000 de locuitori. Lipsa locurilor de mun­că și a in­ves­tițiilor sunt principalele cauze, am­plificând procesul de depo­pulare. Anul trecut, din cele 3.200 de primării doar 47 au reușit să își acopere cheltuielile din taxe și impozite locale.

Specialiștii cred că această măsură „ar aduce reale economii”
Astfel, potrivit specialiștilor, noua re­or­ganizare ar aduce economii la bu­getul de stat:
„Redefinirea noțiunii de comună ca localitate cu cel puțin 5.000 de lo­­cu­itori și oraș cu cel puțin 10.000 de lo­cuitori, totodată toa­te instituțiile ar trebuie să fie grupate. Reorganizarea ad­minis­tra­tive propusă de Ca­mera Na­țio­nală după modelul curților de apel ar aduce reale eco­no­mii”, crede Bogdan Daniel Vișan, se­cre­tar de stat Camera de Comerț și Industrie, potri­vit PRO TV.
Fostul ministru al Dez­vol­tării, Cseke Attila, consideră necesară o astfel de schimbare:
„Astăzi avem 2.390 de comune sub 5.000 de locuitori, deci 83,5 la sută nu îndeplinesc acest criteriu, avem trei județe care nu au astăzi nici o comună cu peste 5.000 de locuitori, Caraș Severin, Hunedoara și Județul Olt – în trei județe toate comunele ar trebui organizate”, a declarat și Cseke Attila, fost ministru al Dezvoltării.

Mai eficiente pentru populație
Specialiștii cred că o reorganizare administrativă a țării ar conduce la dez­voltarea unor politici regionale mai efi­ciente:
„Să ne imaginăm un drum național e în administrarea Ministerului Transpor­tu­rilor, dar sunt și drumuri județene care comunică între ele – vedem dru­muri făcute până la limita de județ și apoi nefăcute pentru că trebuie să ia de­cizii administrative în două județe în loc de unu”, a spus și Victor Alistar, Școala Na­țională de Studii Politice și Adminis­tra­tive. În acest fel, s-ar reduce numărul de posturi dintr-o admi­nis­trație. De ex­em­plu, s-ar păstra numărul de funcționari în departamente pre­cum cadastru, ur­ba­nism, administrarea școlilor sau di­rec­țiile de asistentă so­ciale , dar nu ar mai exista atât de multe servicii de personal, con­tabilitate sau registratură.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura