Victor Socaciu ar trebui să ştie că vocea face parte din caracteristicile primare ale unui om. Îl identificăm după culoarea părului, fizionomie, culoarea ochilor, dar şi după voce. Pentru un cântăreţ sau pentru un actor, modul în care vorbeşte este esenţial. Există studii aprofundate care dovedesc că majoritatea oamenilor se simt bine în interiorul limbii lor – expresivitatea, nuanţele sunt maxime în cazul limbii materne, sau a limbii care a dominat temporal existenţa individului (mă refer aici la cei care s-au exilat, din diverse motive).
În acest context, ideea domniei-sale (vezi-doamne, de ce nu se mai putea trăi în România…) de a dubla filmele în limba română, în loc să fie subtitrate, mi se pare o idioţenie. Ştiu, mi se va spune că multe ţări au adoptat acest stil. Ei, şi? Apreciez occidentul din multe puncte de vedere, dar zic eu, cu discernământ. Un actor transmite emoţia artistică şi prin intermediul vocii. Orice dublare, făcută cu oricât de mult talent, reduce potenţialul de expresie al actorului respectiv. Fiecare limbă are anumite particularităţi, permite altfel de nuanţări fonetice, timbrul vocii este o modalitate de identificare. Nu vreau s-o aud pe Nicole Kidman vorbind ca Maia Morgenstern, după cum cred că nici Maia Morgenstern nu ar vrea să fie auzită vorbind cu vocea lui Sharon Stone. Nu vreau să-l aud pe Harry Potter vorbind româneşte prin intermediul lui Claudiu Bleonţ, după cum nici pe Claudiu Bleonţ vorbind precum Arnold Schwarzenegger. Părerea mea e că e bine aşa cum este şi că nu astfel îmbunătăţim veniturile actorilor.
Pasiunile politice sunt devastatoare, dar parcă ar trebui ţinute între nişte limite ale decenţei. Că Victor Ponta merge la raliuri, e absolut OK. Omul e multilateral dezvoltat, are pasiuni ca orice om normal, nu deranjează pe nimeni. Sau ba da, se pare că o deranjează pe Elena Udrea. Că nu-l suportă, e absolut OK. Sunt adversari politici şi chiar dacă nu ar fi, în definitiv, nu poţi să fii prieten cu toată lumea. De aici până la a vorbi aluziv, gen „poate se răstoarnă cu maşina” sau mă rog, ceva asemănător, e cale lungă. Astfel de glume denotă trecerea peste anumite limite ale decenţei. Cum i-ar suna d-nei Udrea o remarcă aruncată aşa, la plesneală, când pleacă pe la vreun târg în străinătate cu avionul – „poate cade…”.
Zic şi eu, deşi cred că unii dintre ei ar da mult ca dorinţele să li se împlinească.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
de acord cu dvs! este de-a dreptul traumatizant sa vezi intr-un film un actor sau o actrita, carora abia astepti sa le auzi si recitatia si ei in fapt si de fapt sunt dublati! dar se fac bani frumosi din treaba asta...
cit despre TEMBELISMUL celor din politica? tot o apa si-un pamint sau aveti un exemplu, unul macar, de politician educat, de bun simt etc etc etc...
Si eu am gugetat profund si adinc. Vine primavara si "TEMBELISMUL" este in floare!!!
Zău, oameni buni, când aveţi de gând să treceţi la fiecare articol şi numele autorului său? De exemplu, azi, la "Fără băşcălie" aveţi "Gura lumii". Mi-ar plăcea să fie un picuţ mai organizat site-ul.
Pai de cand se stie "Fara bascalie" e scris de A. Gruian. Ce legatura are cu tema?
Sau vrei sa-ti promovezi blogul?
Mie imi place tare mult cand vad la televiziunea maghiara filme in care James Bond vorbeste ungureste...e beton!