Actualitate

Protest al medicilor de familie la Deva. „Nu omorâţi medicina de familie!”

Exif_JPEG_420

Natalia Bumbac

Mai mulţi medici de familie din municipiile Deva şi Hunedoara au organizat ieri, în faţa Prefecturii Judeţului Hunedoara, un protest simbolic, nemulţumiţi de subfinanţarea sistemului medical primar. Manifestări similare ale medicilor de familie au avut loc în toate judeţele ţării. „Nu omorâţi medicina de familie!” – a fost unul dintre mesajele pe care protestatarii l-au scris pe pancarte, vrând să arate situaţia limită în care se află acest sistem medical.
Salarii mai mici decât
ale asistenţilor medicali
Medicii de familie au arătat că au fost lăsaţi în voia sorţii de către stat, fiindu-le decontate doar o parte din cheltuielile pe care le au. În acest fel s-a ajuns ca un medic de familie să primească un salariu mai mic decât al unui asistent medical. „S-a ajuns ca în urma cheltuielior care ţin de cabinet, plata salariilor asistentelor, a femeii de serviciu, a contabilelor, medicii să obţină venituri mai mici decât ale asistentelor”, a declarat medicul Silvia Novac. Mai mult de atât, doctorilor de familie le sunt decontate servicii doar pentru maximum 25 de pacienţi pe zi, deşi, uneori, numărul lor trece de 30 pe zi. Astfel, medicii de familie muncesc voluntar, pentru că reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu vor să modifice acest barem pentru a li se deconta integral serviciile oferite. Mai grav de atât, pe ultimele luni, medicilor de familie nu li s-au alocat aproape deloc bani, deşi cheltuielile pe care le au au crescut. „Ni s-a promis că vom fi luaţi în seamă la rectificarea de buget, însă nu am primit nici un leu, la fel şi la regularizarea care se face trimestrial”, a declarat medicul Ana Aurelia Chiş Şerban, preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Familie Hunedoara. Aceasta a mai arătat că relaţia medicilor de familie cu CNAS ar trebui regândită, deoarece condiţiile în care se lucrează acum vor duce la colapsul sistemului medical primar. În total, în judeţul Hunedoara sunt aproximativ 230 de medici de familie, de la 270 câţi erau în anii trecuţi.
În cursul zilei de ieri, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara a transmis un comunicat în care a arătat că a primit un memoriu de la Coaliţia „Solidari în Sănătate”, organizatoarea acţiunilor de protest, care va fi analizat de conducerea instituţiei. CJAS Hunedoara a mai subliniat că o parte din cerinţele medicilor de familie sunt în curs de soluţionare şi că îşi doreşte să aibă o relaţie bună cu furnizorii de servicii medicale, pentru creşterea calităţii actului medical.

9 comentarii la „Protest al medicilor de familie la Deva. „Nu omorâţi medicina de familie!”

  • Va bateți joc de medicii de familie.Veniturile sunt cam cat erau pe vremea lui Nicolaescu(ministrul sănătății)
    Ne umiliti trimițând în controale personal cu studii medii care se dau batosi.Unii sunt chiar idioti.impun azi masuri care după câteva ani nu mai sunt valabile.
    Vai de noi!Si vai și de pacienti!
    ATI transformat medicii de familie în contopisti.

  • Clădirea casei e suprapopulată și trebuie să isi justifice existenta…
    De ce s a introdus sistemul informatic dacă trebuie în paralel scris și manual în fise?
    Spuneti inteligentule!

  • Dacă asta e sistem privat cum se face ca se impun limite de către casa?

  • stiam ca fiecare medic de familie deconteaza cu casa de sanatate peste 15000 de lei lunar

  • 25 de pacienti in 6 ore de lucru inseamna un pacient la 14 minute.
    Probabil vreti sa-i rezolvati pe banda, la 3 minute schimbati pacientul…
    Pentru orice adeverinta incasati taxe pe langa ce va da casa de asigurari.

  • Coaliția formată din Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), Salvați Copiii – România, Federația Asociațiilor Bolnavilor cu Cancer (FABC), Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), Asociația Națională pentru Protecția Pacienților (ANPP), Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative din România (APAN), Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), Asociația „Mame pentru mame”, și susținută de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) a depus un memoriu la Casa Națională de Asigurări de Sănătate și toate filialele de județ ale acesteia, dar și la toate prefecturile județene, memoriu prin care cere:
    1. Crearea unui echilibru în finanțarea sistemului public de sănătate, prin alocarea a minimum 10% din FNUASS total pentru asistența medicală primară, față de 5,8% în prezent, conform recomandărilor tuturor instituțiilor internaționale.
    2. Crearea mediului propice unei relații funcționale medic – familie – comunitate pentru îmbunătățirea sănătății cetățenilor României, prin debirocratizarea sistemului și neîngrădirea ariei de competențe ale medicului de familie în relația cu pacientul său și în acord cu pregătirea și realitatea medicală a secolului XXI.
    3. Recunoașterea importanței muncii medicului de familie în sistemul public de sănătate și respectarea drepturilor constituționale ale medicilor și pacienților.
    Prin obligații contractuale birocratice, absurde, medicul de familie este transformat din medic, in administrator al sistemului în folosul CNAS, iar pacientul devine o „minge” trimisă să plimbe hârtii de la un medic la altul, ceea ce afectează grav relația medic de familie-pacient. Protocoalele medicale sunt de fapt protocoale administrative, listele de medicamente sunt îngrădiri ale accesului populației la medicamente, SIUI este un sistem informatic care trebuie completat cu adeverințe și hârtii.

  • cand basescu v-a taiat salariile cu 40%, ati protestat ???????!!!!!!!!!

  • Da, am protestat!
    Si la vot i-am trantit pe PDL-isti pentru ca PSD a promis ca vor face numai lucruri bune pentru cetatenii acestei tari.
    S-au dovedit la fel de mincinosi ca toti politicienii ajunsi la ciolan.
    O sa-i trantim si pe astia la vot si sper sa-i vedem pe toti cu catuse.

  • O să-i susțin din momentul în care își vor respecta orarul afișat pe ușă!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura