Câteva zeci de persoane din comuna Băcia au protestat, ieri, în faţa sediului Consiliului Judeţean, nemulţumite de proiectul de construcţie a unui deponeu ecologic de gunoi în zona Bârcea Mare.
Peste 1.000 de semnături strânse
Oamenii au avut pancarte pe care scria „Primarul Devei – sluga lui Moloţ”, „Deva nu este groapa de gunoi a judeţului”, „Moloţ fă groapă la Merişor” şi au scandat „Nu vrem groapă de gunoi”. Protestatarii spun că vor să se organizeze un referendum, pentru a se vedea dacă locuitorii din comuna Băcia sunt de acord cu realizarea unei asemenea investiţii în apropierea caselor lor.
„Groapa de gunoi trebuie amplasată într-un loc izolat, fără să afecteze comunităţile. Opoziţia locuitorilor din comuna Băcia se datorează faptului că locaţia a fost prost aleasă, în acest caz. Nu dorim ca deponeul să fie construit la Bârcea Mare, acolo unde vrea Consiliul Judeţean. Am trimis memorii la toate instituţiile abilitate. Locaţia aleasă, pe un vârf de deal, unde la poale sunt gospodării, este împotriva bunului simţ. Am strâns până acum peste 1.000 de semnături împotriva acestei investiţii, de la oameni din Bârcea Mare, Bârcea Mică, Băcia, Sântandrei, Cristur şi Tâmpa. Trebuiau făcute măsurători, înainte să se apuce cineva de o asemenea lucrare. Ne dăm seama de bâlbâiala celor de la Consiliul Judeţean, care până acum au schimbat vreo câteva locaţii. Nimeni de la această instituţie nu a venit să ne explice ce vor să facă acolo, la Bârcea Mare”, a declarat Voicu Sala, consilier local al Partidului Ecologist, la Băcia.
Peste 100.000 de tone de deşeuri
Ioan Şolea, din satul Tâmpa, a afirmat, la miting, că „primarul din Băcia încearcă să facă lobby pentru această investiţie şi ne-a spus câte beneficii am avea dacă se construieşte deponeul. Va fi vai şi amar de noi, dacă se face groapa asta la Bârcea”. Adrian Ocoş, delegat sătesc, spune că protestatarii nu se opun construcţiei unui deponeu ecologic, ci ei nu sunt de acord cu locul ales pentru asta. „Este o zonă înaltă, acolo unde vor să-l facă. Când bate vântul, tot mirosul va veni spre gospodării. Microbii pe care-i va duce vântul nu-i pot măsura. Din anul 2006, ne luptăm să nu se construiască groapa de gunoi în zona noastră. Nu ne-a mai rămas decât să ieşim în stradă. Primarul nu ne-a spus, în campanie, că este de acord cu această investiţie la Bârcea”, a declarat Adrian Ocoş.
„Deponeul este prevăzut să depoziteze 100.000 de tone de deşeuri, rezultate de pe întreg teritoriul judeţului. Ca atare, pericolul de poluare este extrem de mare”, a adăugat Voicu Sala. Locuitorii din Băcia sunt implicaţi în „afacere”, pentru că 6,5 hectare de teren au fost date de Consiliul Local Băcia către Consiliul Judeţean, pentru investiţia respectivă.
Beneficii importante
Primarul comunei Băcia, Nicolae Panţa, susţine însă că oamenii vor avea de câştigat, dacă se face deponeul la Bârcea Mare. „Comunitatea din Băcia va avea unele facilităţi, de la canalizare gratuită, la plata doar a jumătate din preţul apei potabile, sau la reabilitarea tuturor trotuarelor comunei, cu bani de la Consiliul Judeţean. De asemenea, am cerut ca populaţia din comună să nu achite colectarea, transportul şi depozitarea gunoiului”, a declarat primarul comunei Băcia, Nicolae Panţa.
Consiliul Local Deva a aprobat transferul unei suprafeţe de aproximativ 10 hectare de teren către CJ, în vederea construcţiei deponeului ecologic de gunoi, o investiţie care se ridică la 70 de milioane de euro.
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) anunță că primește tot mai multe notificări, mesaje și…
Magdalena Șerban Persoanele care suferă de boli cronice sunt mai expuse riscului de a ajunge…
Magdalena Șerban Asistaţii social de la Unitatea de Asistenţă Medico-Socială Baia de Criş (UAMS) vor…
View Comments
La 70 de milioane de euro cat o sa se investeasca in aceasta groapa de gunoi ,va mirosi a parfum de primavara ,a levantica .
in nici un caza la deva sau langa deva sa se faca groapa!ne ajunge,praful si poluarea de la Mintia, Chiscadaga, Fumul dinspre Hunedoara si haldele de steril de langa Deva
Cata de prosti pot sa fie unui este diferenta ca de la cer la pamant intre gropa de gunoi si deponeu, daca cei care protesteaza nu vor sa se faca dar sa plateasca ei pentru toti deveni diferenta de pret care se va pune la gunoi pentru ca in judet nu se va mai putea depozita gunoi si va trebui sa merga in alt judet unde oamenii au avut mai multa minte si au fost deacord cu infintare unui deponeu care nu va mirosi sau sa ia foc gunoi ca cel de la groapa actuala care la anul sau in 2015 va trebui inchisa altfel ne va amenda UE
Fac pipi pe UE, sa ne amendeze, UE e groapa de gunoi!Deva nu e groapa sau deseu de gunoi!Adsa, las-o mai moale cu UE tau!
atata timp cat deva este cel mai mare producator de desuri din judet sa-si faca un deponeu in apropiere...sa vada ce produc
Multi oameni ajung din greseala sau nusi aduc aminte ceva si doar pentru un martor trebuie sa fie inchis cu oameni care-i poate pune viata in pericol ca nu toti prezinta pericol public