Categories: EvenimentFlash

Protest la o fabrică de cherestea, după ce firma se află într-o situaţie financiară proastă. Greva foamei la Vaţa

Loredana Goangă

Angajaţii unei firme de cherestea, din comuna Vaţa de Jos, nu au mai putut suporta felul în care sunt trataţi de conducerea societăţii şi au decis să protesteze.
Mai rău ca sclavii pe plantaţie
Dintre cei aproximativ 50 de angajaţi, 14 au ales să intre în greva foamei. „Am început să protestăm de pe 1 iulie, dar fiindcă nu ne-a băgat nimeni în seamă, de astăzi (n.r.-ieri) am intrat în greva foamei. Nu mai putem accepta să fim trataţi în felul acesta, până şi sclavii de pe plantaţie o duceau mai bine”, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN unul dintre protestatari.
Oamenii acuză firma Rezkomar Forest S.R.L. de lucruri serioase şi spun că nu vor înceta cu protestele până nu vor primi ceea ce doresc. „De anul trecut, din luna august, au început să apară problemele. Nu a mai fost adusă materie primă pentru toată luna şi nu ne-au mai dat de muncit. Când nu aveam ce să muncim, ne trimiteau acasă, în concediu fără plată. De multe ori am luat, ca muncitori calificaţi, sub salariul minim pe economie. În iunie, aproape toată luna am fost trimişi acasă, dar nu am mai semnat nici un concediu fără plată. Să vedem cum ne dau banii”, ne-a spus o angajată.
Contract de muncă fracţionat
Muncitorii spun că de când s-au degradat lucrurile, conducerea societăţii le-a tăiat bonurile de masă, a început să dea salariul numai o dată pe lună, iar mai nou, banii întârzie chiar şi 10 zile peste termen. Picătura care a umplut paharul a fost momentul în care oamenilor li s-a propus să semneze că renunţă la contractul de muncă de opt ore, în favoarea unuia de două ore, pe o perioadă de maximum trei luni. Potrivit angajaţilor, aceştia nu au fost de acord şi au cerut să intre în şomaj, însă au fost refuzaţi. Ba mai mult, oamenii au fost puşi să facă o cerere prin care să spună că renunţă la toate drepturile din contractul de muncă. „Cum e posibil să ni se ceară să renunţăm la drepturile noastre? Înţelegem, nu avem de muncă, nu mai sunt bani, asta este, dar să ne lase liberi. Noi vrem numai să ne primim drepturile stipulate în contractul de muncă”, a declarat un alt angajat.
„Contractul colectiv de muncă, din informaţiile mele, a expirat din data de 30 aprilie”, a declarat Emil Ruse, liderul salariaţilor de acolo.
Conducerea fabricii de cherestea a refuzat să dea declaraţii şi să clarifice situaţia.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

SALINOTERAPIA, acum la SANATORIUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE GEOAGIU

Cum pot beneficia GRATUIT locuitorii județului Hunedoara si nu numai de beneficiile AERULUI SĂRAT ?…

2 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

S-a îmbătat criță și a fă­cut praf un bolid cum­părat din banii pu­blici. Cârcotașii dintr-o…

22 de ore ago

Şoseaua Hunedoara-Sântuhalm, modernizată la standardul TransRegio pentru conexiune directă cu A1

Şoseaua care face legătura între mu­ni­cipiul Hunedoara şi localitatea Sântuhalm, de lângă municipiul Deva, una…

22 de ore ago

Bulina albă

Cristian Merișanu, primar municipiul Vulcan Pentru că alături de promotorii locali în turism organizează și…

22 de ore ago

Bulina neagră

Andreea P., din Petrila Pentru că a fost acuzată de delapidare și riscă închisoarea, după…

22 de ore ago

Te-ai vaccinat împotriva Covid? S-ar putea să ai probleme cu inima

Un nou studiu publicat de revista Nature dezvăluie informații despre mo­dul în care nanoparticulele lipidice…

22 de ore ago