Protest spontan la Mintia
Ieri dimineaţă, peste 250 de angajaţi ai Termocentralei Mintia au refuzat să intre la serviciu din cauza condiţiilor din noul contract colectiv de muncă. O parte dintre aceştia au protestat mai bine de opt ore şi chiar au blocat pentru câteva clipe DN7.
CCM-ul e de vină
Vechiul contract colectiv de muncă expiră mâine,în 1 august, iar administraţia CEH şi Sindicatul Muntele din Deva nu au ajuns la un acord comun cu privire la noul CCM, care trebuie semnat până astăzi. Sindicatele au cerut prelungirea vechiului contract, fără nimic în plus. Noul CCM prevede multe tăieri de drepturi, între care sporul de fidelitate, bonuri de masă şi prime de vacanţă, lucru care i-a determinat pe angajaţii din schimburile 1 şi 3 să protesteze în faţa sediului instituţiei. „Există pericolul pierderii mai multor drepturi. Reducerile sunt destul de substanţiale, până la 20 la sută pentru salariatul care are până la 2.000 lei lunar. Am cerut directorului general, Viorel Stancu, să vină în faţa oamenilor şi să le explice de ce vrea să facă astfel de tăieri în care toată conducerea CEH are salarii de peste 8.000 lei, lucru de neacceptat. Nu cerem drepturi suplimentare, înţelegem situaţia Complexului, dar nu putem să renunţăm la cele pe care le avem, pentru că şi aşa sunt destul de mici“, a declarat vicepreşedintele Sindicatului Muntele, Cristian Iştoc.
Până la grevă generală
Explicaţia conducerii Termocentralei Mintia a fost aceea că este nevoie de bani pentru cumpărarea certificatelor verzi şi acesta este motivul pentru care li se taie din drepturi. Văzând că directorul CEH nu vine să discute cu ei, oamenii au ieşit la poarta unităţii, şi pentru câteva minute chiar în DN7, însă au fost opriţi de jandarmi. Pe lângă toate acestea, energeticienii s-au plâns că nu au primit avansul şi tichetele de masă. Abia în jurul orei 15.30 au plecat acasă, cu mai multe promisiuni. „Am transmis comisiei de negociere doleanţele noastre. A rămas că mâine primesc avansul şi au promisiuni şi pentru tichetele de masă pentru cel târziu luni. Contractul oricum trebuie semnat şi aşteptăm să vedem ce se întâmplă. Dacă nu se rezolvă situaţia, ajungem la grevă generală“, a adăugat Iştoc. (O. Mihnea)