ActualitateFlash

Protest spontan la Termocentrala Mintia

02 Protest Mintia (2)Magdalena Şerban

Ieri, circa 60 de angajaţi ai Termocentralei Mintia, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), au protestat în incinta unităţii, nemulţumiţi de blocajul în care se află negocierile pentru contractul colectiv de muncă (CCM) şi de costul redus cu care se vinde pe piaţa de profil, energia produsă de Mintia. În Valea Jiului, mişcarea de solidaritate nu a luat forma unei greve, aşa cum se anticipa la prima oră a dimineţii, însă sindicaliştii susţin că nu vor exclude acest lucru, pe viitor.
Stop, până luni
Participanţii la protestul spontan de ieri proveneau din schimburile de noapte, respectiv din turele libere. Acţiunea a durat în jur de cinci ore, fiind stopată în jurul prânzului, după ce liderii sindicali au discutat cu conducerea CEH, referitoare la soluţionarea doleanţelor angajaţilor. Liderii de sindicat au stabilit o întâlnire, pentru luni, la Bucureşti, cu ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu. Protestul nu va mai continua zilele următoare, dar ziua de luni va fi decisivă în acest sens, totul depinzând de concluziile întâlnirii din Capitală. Totodată, astăzi, la ora 10.00, la sediul ITM Hunedoara, va avea loc o primă etapă de mediere, în vederea stingerii conflictului colectiv de muncă, declanşat de Sindicatul „Muntele”.
Probleme comune
Potrivit liderului Departamentului Energetic din cadrul Sindicatului „Muntele”, Cristian Iştoc, prezent ieri, la Mintia, CEH vinde sub preţul pieţei, înregistrând, zilnic, pierderi de circa 200 de lei/megawatt. Astfel, se solicită ca preţul energiei electrice să se constituie în baza unei formule de mix energetic, tariful la energia electrică furnizată de Termocentrală urmând să fie alcătuit ca o medie între preţurile de producţie dintre termocentrale şi hidrocentrale. Astfel, pe lângă producţia pe bază de huilă, e necesar să apară şi producţia de energie pe bază de apă, urmând să fie asociată Complexului o hidrocentrală cu o putere instalată, care să genereze un preţ al megawatt-ului care să fie sustenabil. La rândul său, preşedintele Sindicatului „Muntele”, Petre Nica, a informat că problemele minerilor şi energeticienilor sunt comune, dar diferă doar ca nuanţă. Ele ţin de lipsa echipamentelor de lucru, de salariile întârziate în ultima vreme şi de nerespectarea CCM.
Presiune sau lipsă de răbdare?
„Modalitatea în care a fost iniţiat dialogul nu mi se pare corectă deoarece există o comunicare permanentă între sindicate şi administraţie. Reprezentanţii sindicali care au fost azi la Mintia (n.r. ieri) fac parte din Sindicatul „Muntele”, acelaşi sindicat care ne-a notificat referitor la conflictul colectiv de muncă, iar mâine (n.r. astăzi), la ITM, se face primul pas spre mediere. Deci nu a mai existat răbdare. La discuţia de luni, de la Bucureşti, au fost invitaţi doar liderii sindicali, până în acest moment eu nu am primit nici o invitaţie. Ce mai vreau să adaug este că până în data de 2 Iunie le voi pune la dispoziţie programele concrete de eficientizare a activităţii CEH, pe fiecare direcţie de acţiune. Am şi avut, săptămâna trecută, o discuţie la cabinetul secretarului de stat din Ministerul Finanţelor, unde am găsit foarte multă înţelegere legată de intenţiile Complexului. Au fost convocaţi reprezentanţi ai Departamentului pentru Energie de la Ministerul Economiei, de la A.N.R.E, de la Resurse Minerale şi directori din cadrul Ministerului de Finanţe. Fiecăruia i-a fost trasată o sarcină şi urmează să fim ajutaţi pentru programul de eficientizare. Însă niciodată nu vom ieşi din zona realităţii, pregătind un buget, doar ca să avem unul”, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, Aurel Niculescu, directorul general interimar al CEH. Acesta a mai spus că situaţia economică actuală a Complexului este una foarte grea, dar nu şi fără ieşire. Convingerea sa este că foarte multe platforme industriale mari, din România, ar fi avut şanse de reuşită, dacă presiunile sindicatelor, urmate de interese de grup, nu ar fi dus la închiderea activităţii lor.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura