ActualitateFlash

Proteste palide, în judeţ, împotriva acordului ACTA

Cristina Ghenea

Peste 700 de persoane şi-au anunţat prezenţa la protestul ACTA din Deva, dar în final, doar 30-40 au şi participat la această acţiune, care a fost declanşată la nivel european. De fapt, împotriva intrării în vigoare a acestui acord, oamenii au ieşit în stradă, sâmbătă, nu doar în România, unde protestul s-a desfăşurat în 13 localităţi, ci şi în Franţa, Belgia, Anglia, Germania, Suedia şi Bulgaria.

Din 779 mobilizaţi, vreo 40 s-au prezentat
Manifestaţiile au fost anunţate şi organizate prin reţeaua de socializare Facebook, iar utilizatorii internetului susţin că protestele fac parte dintr-un „eveniment global ce doreşte oprirea aplicării tratatului ACTA, tratat ce reprezintă un pachet de legi menite să afecteze extrem de grav dreptul la intimitate şi exprimare liberă”. În Deva, 799 de persoane şi-au anunţat prezenţa la protestul din faţa Casei de Cultură „Drăgan Muntean”, însă doar câteva zeci de tineri au ieşit în stradă, lucru care a atras un val de comentarii critice pe site-ul de socializare menţionat. „Iniţiativă există, dar lenea şi comoditatea e mare. Ce să faci? E mai uşor de acasă, de la căldurică”, scrie Robert. De altfel, un alt devean, spune că „pensionarii, săracii, când au fost chemaţi, au ieşit în stradă… Au stat în frig ore întregi şi s-au adunat, aflând unul de la altul, nu de pe Facebook, unde noi ne-am anunţat repede, dar tot degeaba. Era de aşteptat”, scrie tânărul.
După ce au scandat diferite lozinci împotriva tratatului ACTA, aproximativ o oră, tinerii au pornit spre piaţa din faţa Primăriei Deva, unde, de asemenea, au manifestat împotriva ratificării acordului ACTA în Parlamentul European, eveniment programat pentru luna iunie. Proteste împotriva ACTA au avut loc şi în Hunedoara şi Petroşani. Şi în aceste două oraşe, doar câţiva tineri s-au mobilizat şi au ieşit în stradă, purtând cunoscutele măşti „Anonymous”. Şi aceştia au afişat bannere şi pancarte cu mesaje în care şi-au exprimat nemulţumirile faţă de cenzurarea internetului.

Ce este ACTA?  
ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement sau Acordul comercial de combatere a contrafacerii) este un acord multilateral, care propune o serie de standarde internaţionale pentru aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală. Acordul a fost negociat la nivel global între mai multe ţări europene, SUA, Australia, Coreea de Sud şi Noua Zeelandă, printre altele. Tratatul urmăreşte să lupte împotriva contrabandei cu produse contrafăcute şi a pirateriei digitale, însă, lasă loc unor potenţiale abuzuri ale unor companii şi periclitează libertatea de exprimare. Deşi mai multe state UE, printre care şi România, l-au semnat în luna ianuarie, tratatul ACTA va intra în vigoare abia după ratificarea în Parlamentul European, eveniment programat pentru luna iunie, după care va trebui ratificat şi în Parlamentul României.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura