Adriana Năstase
Duminică, 9 octombrie, de la ora 14, va fi organizat un protest al unui grup de cetățeni, în Deva, în fața Casei de Cultură. Acțiunea este „singura noastră șansă de a opri tăvălugul scumpirilor care va duce la sărăcie și disperare”, susțin organizatorii.
Presiunea străzii
„Viața noastră a fost redusă la grija pentru plata facturilor. Suntem ținuți în panică, frică și nesiguranță. Criza sanitară a fost înlocuită de așa-zisa criză energetică. Nu poți să pui la îndoială nimic, deoarece ești acuzat că faci jocurile inamicului. Fiecare dintre noi simte gustul amar al cetățeanului călcat în picioare de către un stat care pare a fi scăpat de sub control. Ne obligă să facem economie la curent. Să stăm în întuneric și în frig. Asta, deși, România are cel mai mic consum de energie la nivel european. Toate acestea se petrec, în paralel, cu devalizarea bugetului public. Miliarde de euro s-au cheltuit pe vaccinuri nefolosite, izolete, măști care putrezesc în depozite. România are capacitatea să producă 15-16.000 de MW/oră, iar consumul mediu la nivel național este de 6.000 de MW/oră. Așadar, nu putem vorbi despre o criză. Singura noastră șansă pentru a nu deveni sclavii unui sistem bolnav este să ieșim în stradă! Guvernanții trebuie ținuți sub presiunea străzii, până când vor adopta ordonanțele necesare pentru a opri JAFUL CU FACTURI, pentru a opri VÂNZAREA COMPANIILOR ENERGETICE. La nevoie, o pot face și noaptea, că doar au experiență”, anunță organziatorii protestului de la Deva.
Creșterea artificială a prețului
Ce revendicări solicită protestatarii: Deconectarea prețului energiei de pe Bursa de la Viena. În condițiile în care în proporție de 80 la sută producția de energie este a statului, nu dorim listarea la bursă, deoarece provoacă creşterea artificială a prețului. Abrogarea OUG 108/2022 privind decarbonizarea sistemului energetic. Cerem abrogarea acestei OUG până când termocentralele pe cărbune vor fi înlocuite cu capacități echivalente de producție. Limitarea tranzacționării energiei en-gros. Maxim 10 la sută pe piața OPCOM (PZU şi SPOT). Tranzacționarea a 90 la sută din energie prin contracte bilaterale între producători şi furnizori. Prioritate au furnizorii cu cei mai mulți clienţi în portofoliu, aşa vom crea concurență reală. Stabilirea mixului energetic echilibrat prin stabilirea ponderii procentuale a producătorilor români.
– Impunerea prețului marginal minim în piață (întâi intră în bandă producătorii cu prețul cel mai mic, spre cel mai mare).
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…
Nu unul ci patru judecători de la ICCJ au judecat dosarul și au dat aceeași…
Șușotesc gurile rele prin târg că o duduie care le face viața grea salariaților săi…