ActualitateUltima Ora

Protestul minerilor s-a încheiat

05 mineri

Adriana Nastase

Protestul minerilor de la exploatările Paroşeni, Petrila şi Uricani s-a încheiat vineri seara, cei peste 1.100 de ortaci care s-au blocat în subteranul celor trei mine ieşind la suprafaţă şi îndreptându-se spre casele lor. Conflictul a fost stins după ce ieri a fost semnat un contract de livrare a cărbunelui către Complexul Energetic Hunedoara (CEH), în baza căruia se garantează preluarea producţiei de huilă realizată de cele trei mine din cadrul Societăţii Naţionale de Închideri Mine valea Jiului (SNIMVJ), până la sfârşitul anului, la un preţ care ţine cont de valorile de pe piaţă. ”Considerăm conflictul închis, de la ora 21,00. (…) Le-am prezentat colegilor mei un contract de livrare de cărbune încheiat pentru perioada 19 iulie – 31 decembrie 2013, pe o cantitate de 220.000 de tone cărbune şi la un preţ de 57 lei/Gcal, urmând ca preţurile pe luna viitoare să fie stabilite în baza unui algoritm, prevăzut în acest contract. Părerea mea este că e un lucru bun şi asigură o continuitate a activităţii de extracţie până la sfârşitul anului”, a declarat preşedintele Sindicatului ”Huila”, Laszlo Domokos.El a spus că sindicaliştii nu-şi doresc să se mai ajungă la negocieri tensionate şi a apreciat că situaţia din ultimele două zile ar fi putut fi soluţionată ”mai devreme”. ”Cu mai multă voinţă politică se putea ajunge la această soluţie şi mai devreme. Este păcat că s-a întins coarda atât de mult şi s-a ajuns să ne obţinem drepturile în acest fel. Sincer, nu ne mai dorim să ajungem în astfel de situaţii în care să avem mineri care să fie duşi cu ambulanţa la Urgenţă sau să leşine în mină”, a comentat Domokos.
Noul director general al SNIMVJ, Aurel Anghel, a afirmat că preţul oferit pentru cărbunele ce va fi produs de minele aflate în programul de închidere va asigura necesarul pentru fondul de salarii al minerilor şi pentru funcţionarea, în continuare, a exploatărilor.
”Este un contract corect pentru Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului. Este un preţ bun, care ne va asigura funcţionarea până la sfârşitul anului. (…) Eu sper să avem o mai bună comunicare cu Complexul Energetic şi drept dovadă, din această seară vom livra primele 1.000 de tone (de cărbune – n.r.) spre termocentralele Paroşeni şi Mintia”, a spus Aurel Anghel.
El a arătat că şi pentru această lună există premisele pentru realizarea indicatorilor economici în condiţiile în care există un stoc de 10.000 de tone de huilă, iar fronturile de lucru sunt pregătite pentru exploatare. Peste 1.100 de mineri de la exploatările Paroşeni, Petrila şi Uricani s-au blocat în subteran, mai bine de 24 de ore, în semn de protest faţă de faptul că termocentralele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara nu au mai preluat cărbunele extras de la cele trei mine din Valea Jiului.Conflictul a escaladat vineri după amiază, când 400 de mineri de la Paroşeni au intrat în greva foamei nemulţumiţi de modul în care se derulau negocierile. În tot acest timp, din cauza stării de epuizare, cinci mineri de la Paroşeni au ajuns la spital unde au avut nevoie de îngrijiri medicale. Starea lor de sănătate s-a ameliorat, trei dintre aceştia fiind deja externaţi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura