Pui: amenajament pastoral în 2018
Una dintre cele mai mari comune din judeţ, Pui, va beneficia de amenajament pastoral, astfel încât conform cadrului legislativ, din 2019 să nu existe piedici în încasarea subvenţiilor de la APIA de către fermierii cărora le-a fost arendată păşunea publică.
„O să realizăm amenajamentul pastoral în anul acesta, pentru că dorim să ne încadrăm în termenul legal. Deţinem în domeniul public circa 400-500 de hectare de păşune eligibilă, pe care am arendat-o la un tarif de 500 de lei la hectar. Anual, se strâng nişte bani la bugetul local, dar personal, cred că era mai bine dacă eram lăsaţi să ne gospodărim singuri, ca acum câţiva ani. Cu banii pe care îi primeam de la APIA ne curăţam păşunile şi mai reparam sau modernizam nişte drumuri agricole, sumele fiind cu mult mai mari decât cele pe care le dobândim în urma închirierilor. Tot oamenii care îşi duc animalele la păşunat acum pe suprafeţele respective o făceau şi atunci. Să sperăm că fiecare îşi va respecta condiţiile contractuale, să nu ne trezim la final de contract că ne dau înapoi o păşune împădurită, iar din totalul avut să ni se reducă semnificativ partea eligibilă. Am dat şi titluri de proprietate la nivel de comună, dar mai sunt ceva rectificări”, a afirmat Victor Stoica (foto), primarul din Pui.
Trebuie spus că regula generală e că pentru a încasa subvenţia pe suprafaţă de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, utilizatorii de păşuni şi pajişti naturale trebuie să aibă pe aceste suprafeţe amenajamente pastorale avizate de către Direcţia pentru Agricultură de la nivelul judeţului. Astfel, începând cu 2019, consiliile locale vor avea obligaţia de a include amenajamentul pastoral în cadrul documentaţiei de concesiune sau închiriere a pajiştilor permanente. Fondurile pentru întocmire şi elaborare sunt asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii. Potrivit directorului Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Hunedoara, Călin Marian, 36 de unităţi administrativ teritoriale din judeţ, din totalul de 69, au reuşit să-şi realizeze până în prezent amenajamentele pastorale. (M.Şerban)