Actualitate

Punctul Nemo, cel mai inaccesibil loc de pe Pământ. Oamenii cei mai apropiaţi de el sunt astronauţii

Se află în pădure, în ocean sau pe munte? Cert e că este localizat la cea mai mare distanţă faţă de oameni. Mai exact la aproape 3.000 de kilometri de prima aşe­zare omenească.

Cel mai izolat loc de pe Pământ
Oamenii de ştiinţă susţin că de­numirea sa provine din latină şi că înseamnă „nimeni”, dar, în acelaşi timp, a fost inspirat şi de cărţile lui Jules Verne. Mai mult, i se spune şi „cimitirul spaţial”. Care să fie oare motivul? Se mai află cumva în atmosfera Pământului sau a depăşit-o demult?
Polul cel mai inaccesibil de pe Terra este cel mai îndepărtat loc de pământ. Se află fix în Oceanul Pacific, mai exact la 2.688 km de uscat. Este localizat în centrul triunghiului făcut de insula Ducie, Motu Nui şi insula Maher de lângă Antactica.
Punctul Nemo, denumit după Căpitanul Nemo al lui Jules Verne, este atât de izolat, încât cei mai apro­piaţi oameni de el sunt as­tro­nauţii, care trec deasupra lui la bordul Staţiei Spaţiale Inter­na­ţio­nale, aflate la 415 km distanţă. Cel mai apropiată insulă locuită este la o distanţă mult mai mare de-atât.

Cimitir spaţial
Zona cu pricina poartă şi denu­mi­rea „cimitirul spaţial”, motivul fiind deşeurile spaţiale care sunt aruncate acolo. Sateliţi scoşi din funcţiune, staţii spaţiale sau alte resturi de aeronave au fost de­po­zitate în Punctul Nemo pentru ca, după intrarea în atmosferă, să nu se îndrepte spre aşezările umane. Cei de la Popular Science susţin că, între anii 1971 şi 2016, au fost de­po­zitate î­n Punctul Nemo nu mai puţin de 260 de vehicule spaţiale. Staţia spaţială MIR (cu o func­ţio­nare între anii 1976-2001) şi-a găsit sfârşitul acolo, în apele Pa­ci­ficului, la o adâncime de 3,2km.
Un al aspect aparte al celui mai inaccesibil loc de pe pământ este că se arată destul de lipsit de viaţă, având în vedere că, din cauza lo­ca­ţiei sale, nu beneficiază de nu­tri­enţii necesari unei biodiversităţi vaste.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura