ComunitateFlash

Puşcăriaşii de la Bârcea Mare lucrează pantofi pentru Germania

OLYMPUS DIGITAL CAMERALoredana Goangă

Deşi este mic faţă de alte penitenciare din ţară, Penitenciarul Bârcea Mare reuşeşte să se menţină printre primele cinci poziţii la încasările din munca prestată de deţinuţi, iar anual, sumele încasate ajung să fie de ordinul milioanelor de lei. Totul se datorează personalului, care îşi dă interesul pentru a obţine contracte cu cât mai multe firme, dar şi condamnaţilor, care nu se dau în lături de la muncă.

Nemţii sunt foarte mulţumiţi
În prezent, Penitenciarul Bârcea Mare este împărţit în şase secţii, cinci fiind în sistem semideschis, iar una în sistem deschis, în interiorul lor, aflându-se 1.019 de condamnaţi. Dintre aceştia, un număr de 199 lucrează pentru nouă societăţi, şi primesc o leafă lunară, dar şi reducerea pedepsei. Randamentul dat de „angajaţii” de după gratii se pare că este unul foarte bun, având în vedere că firma germană Rieker îşi reînnoieşte contractul anual, încă din 2003. „În momentul de faţă, 64 de persoane private de libertate fac pantofi pentru o firmă germană, cu sediul la Lugoj. Fiecare lucrător are de realizat o normă de 10 perechi de încălţări pe zi, iar programul de muncă este de opt ore”, a declarat Florin Berar, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Bârcea Mare. În cazul în care nu se realizează norma, iar comanda nu este predată complet sau la timp din diverse motive, penitenciarul răspunde pentru asta, însă timp de 10 ani, nu au existat astfel de cazuri.

Motivaţia principală este reducerea pedepsei
Deţinuţii care lucrează pentru firma de pantofi spun că  muncesc pentru reducerea pedepsei, însă nici învăţarea unei meserii nu este mai puţin importantă. La lucrul cu plată, pentru patru zile lucrate, li se reduce din pedeapsa primită câte cinci zile, iar punctul de plecare al remuneraţiei este salariul minim pe economie.
Un exemplu este Adrian, care a intrat după gratii pentru înşelăciune. Acesta spune că a început să lucreze pentru a pleca mai repede acasă, unde îl aşteaptă cei trei copii ai săi. Dacă nu va reuşi să îşi găsească un loc de muncă, nu va ezita să folosească ceea ce a învăţat.
La fel ne-a mărturisit şi Teodor, închis la doi ani şi o lună pentru furt. Bărbatului i-a fost greu să înveţe cum se cos pantofii, însă în timp, s-a deprins cu meseria. Chiar dacă este recidivist, ar vrea să lucreze în cismărie atunci când va fi liber, însă numai dacă nu se va angaja în altă parte.
Cel de-al treilea bărbat cu care am vorbit, pe numele său Marinel, a fost închis pentru tâlhărie, fiind şi el recidivist. Cei cinci copii ai săi mai au de aşteptat până în 2015 pentru a-şi vedea tatăl acasă şi la fel ca şi ceilalţi doi, motivul principal a fost reducerea pedepsei.

Mai mult de jumătate primeşte statul
Cei care sunt remuneraţi pentru munca lor au dreptul să primească numai 40 la sută din sumă, iar restul de 60 la sută merge la stat. Deţinuţii nu îşi primesc niciodată banii efectiv, însă de 75 la sută îşi pot cumpăra ceea ce au nevoie de la magazinul din unitate, sau pot alege să-i trimită familiei, iar restul de 25 la sută sunt depuşi într-un cont. Banii din cont vor fi primiţi numai în momentul în care s-a ispăşit condamnarea şi persoana este liberă.
Potrivit aceluiaşi purtător de cuvânt, suma totală a încasărilor de anul trecut a fost de 2.400.000 de lei, iar în 2013, până în prezent, aceasta se ridică la 1.650.000 lei.
Chiar dacă în momentul de faţă, singurul punct de lucru din interiorul puşcăriei este cel pentru cusutul pantofilor, restul aflându-se în exterior, pe viitor, se va adăuga şi fabricarea canapelelor şi fotoliilor.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura