Puterea, de una singură
Actuala putere USL şi-a făcut un obicei prost din a lua decizii exclusiv politice, în absenţa oricărei forme cinstite de consultare publică. Ori din rea intenţie, ori din incapacitate de dialog, ori pur şi simplu pentru a nu-şi mai bate capul, puterea USL se păstrează desprinsă de cetăţean, desprinsă de sindicate – aici s-a desprins prin mituirea subtilă, în parte, a unor lideri de sindicat uşor influenţabili -, desprinsă de mediul de afaceri românesc, dat mereu deoparte de la masa dialogului şi, cu atât mai grav, desprinsă complet de societatea civilă, de cetăţean, faţă de care nu există nici cea mai măruntă formă de respect.
Cel mai grav lucru este că partenerii normali de dialog în procesul complicat şi sensibil de revizuire a Constituţiei, revizuirea care va fi pusă la vot de referendum odată cu alegerile europarlamentare, au fost excluşi, inclusiv Consiliul Superior al Magistraturii, adică oamenii care ştiu fundamentele construcţiei legilor, profesioniştii, ceea ce nu este numai nefiresc, ci şi periculos.
Rezultatul acestei depărtări de societate, al acestei aroganţe dată de o majoritate politică înspăimântătoare, este un nou val de critici internaţionale, mai ales din partea conducerii Uniunii Europene. De parcă mai aveam nevoie de bobârnace în plus! „Procesul (de revizuire a Constituţiei – n.r.) a fost dominat de lucrul în Parlament, cu oportunităţi limitate pentru ONG-uri şi public de a se implica în dezbatere în termeni de a vedea cum varietatea de idei avansată ar putea fi tradusă în prevederile constituţionale. (…) De asemenea, (procesul de revizuire – n.r.) trebuie să fie supus unei consultări largi a părţilor interesate, precum şi a Comisiei de la Veneţia”. Acest comentariu apare în proiectul de Raport MCV (Mecanismului de Cooperare şi de Verificare)
Şi tot în proiectul de raport MCV privind România se mai arată: „Comisia Europeană le-a menţionat, în câteva ocazii, autorităţilor române, că procesul de reformă constituţională trebuie să fie transparent şi să fie condus în deplină respectare a valorilor care stau la baza Uniunii Europene, inclusiv, în mod particular, a statului de drept şi a separaţiei puterilor în stat“.
Astfel încât, Comisia Europeană spune că procesul de revizuire a Constituţiei României este caracterizat de „lipsa de claritate” în ceea ce priveşte paşii următori. Asta, spus cu blândeţe!