Ciprian Marinuţ
Amelia Racea (foto) de la „Cetate” Deva s-a menţinut în elita europeană a gimnasticii, întrucât a cucerit medalia de bronz în cea mai complexă finală a Campionatelor Europene de la Berlin. Sportiva numărul 1 a judeţului Hunedoara în 2010 a urcat pe podium după ultima rotaţie a probei de individual compus, în dauna colegei Diana Chelaru, deşi se calificase în finală abia de pe poziţia a 22-a.
Istoria s-a repetat
Gimnastă talentată şi muncitoare, dar fără puterea de a-şi stăpâni complet emoţiile, Amelia Racea a parcurs la Europenele de la Berlin cam acelaşi drum spre medalie ca la competiţia similară de la Birmingham, din 2010. În Anglia, Racea a devenit campioană europeană la bârnă, deşi nici nu se calificase în finala respectivă, având drept de participare, pentru că a înlocuit-o pe Ana Porgras, care se accidentase. În Germania, gimnasta de la Cetate a avut din nou un parcurs slab în calificări şi a intrat în finala de la individual compus, de pe locul 22 din 32 admise, şi în cea de la sărituri de pe ultima poziţie, a opta, părând fără şanse la medalii. Scăpată însă de tracul din calificări, Racea a renăscut în finala de la individual compus, evoluând fără ratare şi la un bun nivel competiţional. Cu acest parcurs, Amelia a acumulat 56,600 puncte şi a urcat pe locul trei în cea mai complexă probă a gimnasticii feminine. Şi de această dată, medalia sa a fost favorizată de o accidentare, acum, victimă fiind marea favorită la aur în „proba regină”, rusoaica Alina Mustafina, care a confirmat încă o dată cât de imprevizibil este un concurs de gimnastică. Ultima medalie europeană pentru România la individual compus feminin fusese obţinută de Sandra Izbaşa, argint, la Amsterdam, în 2007.
A luptat până la capăt
„Îmi doream foarte mult o medalie la individual compus şi nu m-am dat bătută, cu toate că ziua de calificări a fost foarte proastă. Mi-a fost greu la sărituri, la ultima rotaţie, pentru că nu îmi place să fiu ultima la un aparat, dar a mers. Puteam mai mult, pentru că diferenţa faţă de locul doi a fost mică. Prima care mi-a spus că am luat medalie a fost Diana (Chelaru n.r., coechipiera de pe locul patru), pentru că eu nu am vrut să mă uit pe tabelă să văd rezultatele. Când am intrat în concurs, mi-am dorit să fac exerciţiile ca la antrenamente, nu mă gândeam la medalie”, a spus Racea. Pe primele două locuri pe podium s-au situat Anna Dementieva (Rusia, 57.475) şi Elisabeth Seitz (Germania, 56.700), reprezentanta gazdelor fiind însă împinsă spre medalie de arbitrii. Diana Chelaru (CSS Buzău) s-a calificat în finala de la individual compus cu al treilea punctaj, şi era favorită la podium, dar l-a ratat. Amelia Racea a căzut iar pradă emoţiilor în finala de la sărituri şi s-a clasat abia pe locul şapte.
Izbaşa, din nou, campioană
În afara medaliei cu năbădăi a Ameliei Racea de la Cetate Deva, delegaţia României a mai cucerit alte cinci trofee la Campionatele Europene de la Berlin. Vedeta incontestabilă a fost Sandra Izbaşa, care a devenit campioană europeană la sol şi sărituri, revenind spectaculos în arena internaţională, după dificila operaţie suferită în 2009. Bilanţul echipei feminine antrenate de Octavian Belu şi Mariana Bitang a fost completat de medalia de argint, obţinută de Diana Chelaru la sol, în vreme ce la masculin, Flavius Koczi a obţinut aur la sol şi argint la individual compus.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…