Răchitova: Adeverințele pentru APIA, în sarcina administrației locale
Magdalena Șerban
Campania de transmitere electronică a adeverințelor fermierilor către APIA este în plină desfășurare la Răchitova, iar aceia care întâmpină greutăți cu întocmirea dosarului, fiind la prima solicitare a subvențiilor, sunt sprijiniți de reprezentanții primăriei. Termenul limită de depunere a cererii unice de plată este 16 mai 2022.
Sursă de venit
„După cum s-a practicat și în 2021, fermierii nu trebuie să se prezinte personal în scopul eliberării adeverinței necesare pentru depunerea cererii unice pentru subvențiile aferente acestui an la APIA. Primăria trimite aceste adeverințe către APIA, în regim online. Doar dacă sunt ceva modificări în exploatațiile agricole (cumpărare/vânzare/arendare de teren) trebuie să fim anunțați pentru a le opera în documentația de la Registrul Agricol. Însă avem nevoie de acordul fiecăruia pentru a-i putea transmite adeverința. În baza tabelului, oamenii sunt contactați ca să li se ceară consimțământul. Există o cotă mare de fermieri la nivel teritorial, pentru mulți dintre ei agricultura fiind ocupația de bază. Ce mă bucură este că în această perioadă nu am întâmpinat necazuri cu incendiile de vegetație, mulți colegi de breaslă confruntându-se cu astfel de situații. Sper ca lumea să rămână la fel de liniștită și să conștientizeze că focul nu doar că devine periculos mai cu seamă când nu e supravegheat, ci poate aduce și amenzi usturătoare dacă nu au aprobările legale de la Agenția pentru Protecția Mediului și permisul de lucru cu focul, solicitat de la primărie. Conform legii, toți cei care incendiază ilegal terenurile pot fi sancționați cu amendă de la 3000 de lei până la 6.000 de lei pentru persoanele fizice și de la 25000 de lei până la 50.000 de lei pentru persoanele juridice”, a precizat edilul local din Răchitova, Liviu Simedroni (foto).
Un drept european
Reamintim că în calitate de stat membru al Uniunii Europene, România beneficiază de fonduri europene prin aplicarea schemelor de plăţi/măsurilor de sprijin/ajutoarelor naționale tranzitorii, ca mecanisme de susţinere a producătorilor agricoli. Acestea sunt schema de plată unică pe suprafaţă, plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, plata pentru micii fermieri, schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal și zootehnic, respectiv măsurile compensatorii de dezvoltare rurală (Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultura ecologică, Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice PNDR 2014-2020) și ajutoarele naţionale tranzitorii care se acordă în sectorul vegetal şi zootehnic. Începând cu anul anul curent, fermierii pot semna cererile unice de plată folosind și semnătura electronică. În această situație este necesar să se anunțe (prin mesaj telefonic sau prin e-mail) funcționarul desemnat să gestioneze cererea, despre faptul că se dorește să se semneze electronic. Semnătura electronică trebuie aplicată pe cererea unică de plată descărcată din aplicația IPA-Online, la data depunerii. Angajamentele și declarațiile, parte a cererii unice de plată, se vor semna, de asemenea, electronic la aceeași dată.