Rămaşi fără locuri de muncă, plecaţi să-şi câştige pâinea pe alte meleaguri ori pur şi simplu din neglijenţă, mulţi nu-şi achită impozitele datorate administraţiilor publice locale. Prin urmare, mai toţi primarii hunedoreni se plâng că fără nenumărate măsuri birocratice, nici taxele nu pot fi încasate. Cel din Răchitova se confruntă cu aceeaşi situaţie.
„Nu putem spune că stăm extraordinar cu colectarea dărilor, dar e binişor. Am trimis înştiinţări şi pe urma lor, oamenii au mai plătit. Oricum, e perioada în care se primesc subvenţiile de la APIA, aşa că lumea a stat să facă rost de bani şi a achitat abia după. Probleme sunt la persoanele fizice şi la câţiva care deţin moşteniri sau diverse proprietăţi în zona noastră, dar locuiesc prin alte zări. Fiind plecaţi, uită să-şi onoreze obligaţiile. Cred că cea mai veche datorie e de acum trei-patru ani. Dacă nici în urma somaţiilor nu vor lua măsuri, mergem mai departe cu formele legale. Pe de altă parte, persoane juridice avem puţine în raza noastră administrativ-teritorială. Cumulăm circa 130.000 de lei pe an din tot ceea ce înseamnă taxe şi impozite locale. Venituri mai reuşim să facem pe urma păşunii comunale, concesionate cu 200 de lei pe hectar (deţinem peste 200 de hectare), contractele fiind parafate pe o perioadă de şapte ani. Din fondul forestier, ne revin circa 200.000 de lei anual, însă trebuie să plătim paza şi administrarea, care şi ele costă mult. Vreau să mai spun că 80 la sută e asigurat şi necesarul de lemne pentru populaţie, săptămâna aceasta sperând să finalizăm cererile rămase. Amenajamentul pastoral e făcut, deci nu avem emoţii din 2019, fiind printre primii care l-am întocmit. Cel silvic este valid, deci nici la capitolul respectiv nu sunt oprelişti”, a afirmat Liviu Simedroni (foto), primarul comunei Răchitova.
Potrivit acestuia, dacă priveşte în urmă, poate spune că 2018 nu a fost un an chiar rău, mişcându-se câte ceva din punct de vedere al investiţiilor. Pe lângă cele câştigate din bani europeni şi guvernamentali, se mai numără cele demarate din bugetul local. Spre exemplu, săptămâna trecută s-a reuşit finalizarea modernizării, prin asfaltare, a unei porţiuni de drum din satul Ciula Mică. Rugămintea sa rămâne însă constantă: toţi restanţierii să încerce să ajungă cu impozitele la zi.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…